HAYVAN HÜCRE MODELİ YAPIMI VE MALZEMELERİ

Tüm canlıların yapı taşını oluşturan hücre, hayati fonksiyonların devamı için önemlidir. İnsan, bitki ve hayvana hücreleri olarak her canlıda hücre bulunur. Hayvan hücresinde, diğer hücrelerden farklı olarak, plastitler ve hücre çeperi bulunmaz.
HAYVAN HÜCRE MODELİ YAPIMI VE MALZEMELERİ
Zar ile çevrili olan hayvan hücresinde, birçok organel ve koful bulunur. Ayrıca; Sentrozom ve Lizozom da bulunarak, farklı şekil ve boyutlarda yapısı ile diğer hücrelere göre farklılık gösterir. Hayvan hücre yapısını daha iyi anlamak için küçük bir modelleme ile daha yakından tanıyabiliriz. Hücre modeli için gerekli olan malzemeler; strafor, silikon, maket bıçağı, guaj boya, sticker, fırça, kürdan ve oyun hamuru gereklidir.

Tüm malzemeleri kullanarak, basit ve orijinal şekilde bir hayvan hücresi oluşturabiliriz. Önceden hazırlanan hayvan hücresi görselini inceleyerek, hangi malzemenin nasıl kesileceği belirlenebilir. Hayvan hücresinde yer alan orijinal renklerin kullanılması, modelin daha belirgin olmasını sağlamaktadır. Tüm parçaların doğru şekilde kesilmesi ve şekil verilmesi, hayvan hücresi modelini somutlaştırmada önemli bir rol oynamaktadır. Böylece, hayvan hücresini diğer hücrelerden ayırt etmek daha kolay olmaktadır.

Hayvan Hücre Modeli Yapım Aşamaları

Hayvan hücresi, diğer canlı hücrelerden farklı olarak bulunur. Hayvan hücresinde; çekirdek, endoplazmik retikulum, ribozom, mitokondri, sitoplazma, sentriyoller, lizozom, golgi aygıtı, koful ve hücre zarından oluşan bir yapıdadır. Öncelikle, straforlar maket bıçağı ile daire ve yarım daire şeklinde kesilir. Hayvan hücresi çekirdeği için strafordan parça kesilir.

Oyun hamurlarından turuncu ve beyaz renkte iki ayrı oyun hamuru üst üste getirilerek, endoplazmik retikulum oluşturulur. Aynı şekilde beyaz oyun hamurundan, golgi aygıtı şekli verilir. Strafora iki ayrı şekilde kesilen yarım daireler biri dik olacak şekilde silikon ile yapıştırılır. Strafordan kesilen ayaklık parçaları birleştirilerek, daire üzerine yapıştırılır.

Hayvan hücresi için hazırlanan parçalar tek tek guaj boya ile boyanır. Renklendirilen model parçaları olması gereken yerlere silikon ile yapıştırılır. Son olarak, renkli stikerlara hücre yapısında yer alan parçaların isimleri tek tek yazılarak, kürdan etrafına sarılır. Hazırlanan isimlendirmeler, parçalar üzerine yerleştirilerek, hayvan hücre modeli yapımı sonlandırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar