BOL KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan kahve Osmanlıdan günümüze kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Kahvenin ilk çıkış yerinin 14.yy da Habeşistan’ın Kaffa yöresi olduğu bilinmektedir. Fakat Avrupa’ya Türkler sayesinde yayılmıştır. Ve tüm dünyada da Türklere özgü pişirme yöntemiyle adını duyurmuştur. Dünya üzerinde telve ile ikram edilen tek kahve çeşididir

Kokusu ve aroması sayesinde oldukça beğeni toplayan bu kahvenin bol köpüklü olması da olmazsa olmazı durumundadır. Hatta öyle ki kadınların bol köpüklü kahve yapması onların hamaratlığının da simgesi konumuna gelmiştir.
KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Türk kahvesi hayatımızın her alanına girmiş durumdadır. Arkadaş buluşmalarının bahanesi, yemek sonrası sindirim kahvesi, iş yerinde yorulduk hadi içelim kahvesi yani kahve içmek için her daim bir neden bulunur.

Yine kız isteme törenlerinin de olmazsa olmazı durumundadır. Hatta damat için bol tuzlu, acılı yapılan kahvelerde bu kahveyi içen damat gelin adayına seni her halimle severim demek istemektedir.

Kahvenin hayatımızdaki yeri hakkında kısaca bilgi verdiğimize göre gelelim artık bol köpüklü kahvenin nasıl yapıldığına,

KÖPÜKLÜ TÜRK KAHVESİ TARİFİ

Bol köpüklü kahve için her şeyden önce iyi bir kahve olması çok önemlidir. Çünkü bayat ya da kötü bir kahve yeterince köpürmez hatta bazı durumlarda hiç köpürmez. Hatta bayat kahvenin kokusu bile eksiktir. Bunun dışında bol köpüklü kahve yapmanın olmazsa olmazı bakır cezvedir. Yine diğer önemli nokta kahvede kullandığınız sudur. Bu anlamda kullandığınız suyun çok fazla klorlu olması köpüksüz bir kahveye neden olabileceğinden içme suyu ile yapmakta fayda vardır. Onun dışında kahveyi yapacağınız suyun soğuk olması da çok önemlidir. Sıcak su işle yapacak olursanız kahve çok çabuk kaynayacağından ne tadı nede köpüğü istediğiniz şekilde olmayacaktır. Yani köpüklü kahve yapmanın diğer bir püf noktası da soğuk sudur.

Bunları sağladıktan sonra aşağıda ölçülerini verdiğimiz kahveyi yapmak için gerekli olan kahve, şeker ve suyu cezvemize koyup usulca çok az karıştırıyoruz. Bunu yaparak daha lezzetli ve yumuşak bir kahve elde edersiniz. Daha sonra cezvemizi kısık ateşte yanan ocağın üstüne koyuyoruz. Ve ara ara yavaş bir şekilde karıştırıyoruz. Ama bu karıştırmayı oldukça yumuşak bir şekilde ve aralıklarla yapıyoruz. Sakın hızlı ve sert bir şekilde karıştırmayın bu kahvenizin köpürmesini engelleyebilir. Sonrasında yavaş yavaş köpüren kahvenin köpüğünü kaşık yardımıyla üstten usulca dağıtmadan alıp fincanlara eşit miktarda dağıtıyoruz. Kalan kahveyi biraz daha pişirdikten sonra fincanı eğik tutup kenarından yavaşça dökülmelidir. Bir anda boşaltmak köpüğün dağılmasına neden olabilir. Gelelim iyi bir Türk kahvesi için gerekli ölçülere,

Bir fincan Türk kahvesi için iki çay kaşığı kahve yeterlidir.  Az şekerli olmasını istediğiniz Türk kahvesi için yarım küp şeker; orta şekerli Türk kahvesi için 1 küp şeker; şekerli olmasını istediğiniz Türk kahvesi için 2 küp şeker kullanılmaktadır. Ve tercihe göre hiç şeker kullanmadan şekersiz de yapılabilir.

Ee bu kadar kahve hakkında konuştuktan sonra bol köpüklü bir Türk kahvesi içmemek olmaz sanırım. Herkese şimdiden afiyet olsun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar