ÇOCUKLARDA GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR?

Çocuklarda göz çapaklanması, çocuğunuzun gözüne bulaşan ufak bir enfeksiyon yani iltihap nedeniyle gözünde oluşan koyu sarı renkte bir sıvı oluşması ve bu oluşan sıvının kuruyarak kabuk bağlamasıdır.

Genel olarak havaların sıcaklığının düşmesi sonucu çocuklarda üst solunum yolu rahatsızlıklarının görülmesinde artış olmaktadır. Bunun sonucunda çocukların gözünde oluşan iltihaplanma oranında da artış olur. Bununla birlikte çocukların gözlerinde oluşan çapaklanmanın birçok farklı nedeni olabilir.
ÇOCUKLARDA GÖZ ÇAPAKLANMASI NEDEN OLUR?

Göz çapaklanmasının başlıca nedenleri,

•    Güneş ışığına doğrudan maruz kalmak.
•    Tozlu bir ortamda bulunmak.
•    Bahar aylarında yaşanan polen alerjileri.
•    Gözyaşı kanalı tıkanıklığı,
•    Konjunktivit rahatsızlığı,
•    Bir takım parazit, bakteri ve virüsler göz çapaklanmasına neden olmaktadır.

Hastalığın belirtileri

Göz çapaklanması ilk olarak gözde kızarıklık ile başlamaktadır. Göz kızarıklığı ile birlikte gözde sulanma görülür. Sonrasında kirpiklerin üzerinde kepeğe benzer oluşumlar görülür.

Göz çapaklanması çocuklarda çok fazla görülen bir rahatsızlıktır. Bazen basit bir nedenden dolayı olabildiği gibi yukarıda da bahsettiğimiz gibi ciddi göz rahatsızlıklarından dolayı da olabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun gözünde göz çapaklanması oluşursa ilerde ciddi bir göz bozukluğu hatta gözde görme kaybı yaşanmaması için mutlaka doktora götürmeli ve göz çapaklanmasının sebebini öğrenmelisiniz.

Hastalığın tedavisi

Çocuklarda yaşanılan göz çapaklanmasının tedavisi hastalığın neden olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Eğer çapaklanmanın nedeni gözdeki konjunktivit rahatsızlığı ise antibiyotikli damlalar ve yine antibiyotikli merhemler gözdeki iltihabı kurutarak çapaklanmayı yok eder. Fakat bakteriler, virüsler yüzünden oluşan bir göz çapaklanması sorunu var ise bunun için antibiyotikli damlalar işe yaramayacaktır. Bunun için farklı bir tedavi uygulamak gerekmektedir. Gözde oluşan çapaklanma sorunu göz kanalı tıkanıklığı yüzünden oluşmuş ise doktorlar bunun için yapılması gereken masaj hareketleri verirler. Ve bu hareketin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Bu tarz rahatsızlıklarda genel olarak tıkanıklık düzgün tedavi ile altı ay gibi kısa bir sürede iyileşme göstermektedir.

Alerjik nedenlerden ötürü oluşan göz çapaklanması alerjik reaksiyona neden olan etkenlerle karşılaşılması durumunda tekrar edici özellik göstermektedir. Bu nedenle alerjiye neden olabilecek durumlarda çapaklanmanın görülmemesi için göz temizliğine ve alerjik damla kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar