CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Eskilerin bir dirhem et bin ayıp örter sözü ne yazık ki günümüzde anlamını yitirmiştir. Bu nedenle özellikle kadınlar için hem daha sağlıklı olmak hem de daha güzel görünmek adına diyet ve egzersizlere verilen önem günden güne artmaktadır.
CHİA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Bu anlayış nedeniyle lif içeriği yüksek, kalorisi düşük ve tokluk hissi veren besinlerin önemi de aynı oranda artmaktadır. İşte bu gıdalardan biride chia tohumudur. Son dönemlerde chia bitkisi diyet yapan kişilerin yemek listesinde ciddi oranda bulunmaktadır. Ayrıca et ve balık yemeyen kişiler için de o besinlerden almaları gereken besinleri chia yiyerek karşılayabilirler.

Gelelim chia tohumunun faydalarına

•    Lif oranının yüksek olması sebebiyle sindirim sistemini de rahatlatır. Bağırsak yapısına fayda sağlar ve tuvalete daha kolay çıkılmasını sağlar. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin büyümesini destekleyicidir.

•    Lif içeriği yüksek bir bitki olması nedeniyle doğal kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.

•    A, B, D ve E vitaminlerini içerir. Aynı zamanda iyot, demir, kükürt, magnezyum, manganez gibi mineraller ile linoleik asit ihtiva eder.

•    Kan şekerini dengeleyerek şekere karşı koruma sağlaması da chia tohumu faydaları arasındadır. Bu nedenle diyabet yani şeker hastalarına iyi gelir.

•    Kan basıncını düşürücü ve kolesterolü dengeleyici etkisi vardır.

•    Mükemmel bir protein kaynağıdır.

•    İçeriğindeki Omega 3 bileşeni sayesinde beyni korunmasını sağlar.

•    Enerji verici ve performans arttırıcı özelliği vardır.

•    Kolesterolü dengelemesi, kan basıncını düşürmesi sebebiyle kalbi korur. Kalp krizi geçirme riskini azaltır.

•    Omega 3 yağ asitleri, alfa lineik asit bakımından zengindir. Yapılan araştırmalara göre, kanser hücrelerinin büyümesini sınırlandırdığı ortaya çıkmıştır. Özellikle kadınlarda görülen rahim ağzı ve meme kanserine karşı üstün bir koruma sağlar.

CHİA TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

•    Karın bölgesinde yağ dokusu oluşumunu engeller. Metabolizmayı hızlandırarak, zayıflamaya yardım eder.

Chia tohumu nasıl kullanılır

Chia tohumu da birçok kişinin bildiği keten tohumuna benzemektedir. Fakat daha küçük tanecikli olduğundan yemesi daha rahattır. Chia'yıda tıpkı keten tohumunu yaptığımız gibi yoğurt içine süte veya da sabah yenilen mısır gevreği içine karıştırılıp tüketilebilir. Ayrıca kahvaltıdan sonra bir su bardağı içine 1 yemek kaşığı karıştırıp yarım saat kadar bekledikten sonra içebilirsiniz. Yalnız tüketilen miktar en fazla iki yemek kaşığı olmalıdır. Aksi takdirde birtakım yan etkileri olabilir. Ve yine belirtmek isterim ki özellikle hamile ve emzirme dönemindeki kadınlar chia tohumunu tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışmalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar