BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Bugün sizlere ülkemizde yeni yeni duymaya başladığımız beyaz çaydan bahsetmek istiyorum. Beyaz çay son yıllarda ülkemizin alternatif tıp alanındaki başarılı ismi İbrahim SARAÇOĞLU ve yine son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz Canan KARATAY tarafından sıklıkla dile getirilmektedir.

Peki, nedir bu beyaz çay ve faydaları nelerdir? Merak edenler aradıkları cevabı makalemizi okuyarak öğrenebilirler.
BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

BEYAZ ÇAYIN FAYDALARI

Beyaz çay da tıpkı ülkemizde yaygın olarak tüketilen siyah çay ve yeşil çay gibi Camellia sinensis bitkisinden gelmektedir. Beyaz çay denmesinin sebebi ise çay tomurcuklarını kaplayan gümüş tüylerin kuruduktan sonra beyaz bir renk almasından kaynaklanmaktadır. Çin’in Fujian bölgesine özgü bu çay, bilinen en az işlenen çaydır. Bu nedenle içindeki antioksidanlar hiçbir değişime uğramadan aynen kalır. Çinliler bu çay için ömrü uzatan çay tabirini kullanmaktadır. Beyaz çayın faydaları ta zamanın Ming hanedanına kadar dayanmaktadır. Fakat yakın zamana kadar Asya dışında pek duyulmayan beyaz çay günümüzde teknolojinin etkisiyle neredeyse tüm dünyada bilinmektedir.

Tam olgunlaşmadan toplanan beyaz çayın asıl faydası vücudumuzun hastalıklara karşı savaşmasını sağlayan bağışıklık sistemi, metabolizma ve cilt üzerinde görülmektedir. Fakat bunların dışında anti kanser özellikleri, kemik üzerinde olan katkıları, antioksidan ve antiviral özellikler taşıdığı gerçeği de yadsınamaz. Bunları okuyunca bile birçok kişinin daha bu çay ne yapsın dediğini duyar gibiyim.

Gelelim bunlar dışındaki faydalarına,

    Beyaz çay kan kolesterol düzeylerini kontrol eder. Yani obeziteye karşı adeta savaş açar. Vücutta bulunan yağ hücrelerinin üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu yağ hücrelerinin büyümesini engeller ve mevcut yağ hücrelerinin de yakılmasını sağlayarak onları enerjiye dönüştürür. Bu sayede kilo kaybına neden olur. Bu özelliği yüzünden diyet uzmanlarının hazırladığı listede yerini almıştır. Ama tabi ki ben her şeyi yiyeyim ardından beyaz çay içip kurtulayım diye bir şey ne yazık ki söz konusu değildir.

Beyaz çay sadece uygulanan diyet ve sporun tamamlayıcısıdır.

    Beyaz çay cilt üzerinde de inanılmaz etkileri vardır. Güneş, stres, tempolu yaşam tarzı yüzünden cilt üzerinde oluşan olumsuz etkileri gidererek cildin daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlar. Hatta yapılan araştırmalar bazı cilt kanseri türleri ile savaş konusunda beyaz çayın çok büyük faydaları olduğunu söylüyorlar.

    Daha öncede belirttiğimiz kolesterol üzerindeki etkisi sayesinde beyaz çay tam bir kalp dostudur. Bu yüzden kalp tonik olarak da anılmaktadır.

    Beyaz çayın bir diğer etkisi de dişler üzerinedir. İçinde az miktarda da olsa bulunan flüorür ve yine dişi besleyen maddeler sayesinde dişteki çürüğü, diş etini korur. Bu sayede ağızda oluşabilecek kötü kokuyu da ortadan kaldırır. Ayrıca osteoporoz ve artritede iyi gelmektedir.

    Kansere, HIV virüsüne karşı da iyi geldiği yine bilinen özellikleri içindedir.

Diğer çaylara oranla içinde çok daha fazla polifenol maddesi içeren beyaz çayın bu faydalarından yararlanmak için günde iki üç bardak içmek yeterlidir. Kanıtlanmış bir zararı olmamakla birlikte siz siz olun yine de fazlasını içmeyin. Sağlıklı ve mutlu günler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar