UNUTKANLIK NEDEN OLUR? UNUTKANLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

Unutkanlık kişinin faaliyetlerinde sınırlama getiren ve beynimizin en büyük faaliyetlerinden birisi olan bellek bozukluğu sonucu ortaya çıkan bir sorundur.

Unutkanlık; beyin hücrelerinde yaşanan azalmaya ve hücrelerin yaşlanmasına bağlı olarak, genç yaştaki kişide bunama benzeri rahatsızlıkların yaşanmasından kaynaklanabilir. Günlük hataımızda yaşanan unutkalığın en büyük nedeni strestir. Ayrıca, bugün pek çok insanın farkında olarak ve olmayarak içinde bulunduğu depresyon, beslenme yetersizliği. B12 vitamin eksikliği ve tiroit bezinin az çalışması gibi durumlar başlıca unutkanlığa sebep olan rahatsızlıklardır. Bunların dışında yaşanan kafa travmaları ve beyin tümörleride kişide unutkanlık görülmesine neden olabilir. Burada yaşanan en büyük tehlike bu hastalıklardan kaynaklanan unutkanlığın ilerlemesi ve sürekli olması durumudur. Bunun sonucunda beyinde tedavi edilemeyen hasarlar meydana gelebilir.
UNUTKANLIK NEDEN OLUR? UNUTKANLIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?
Okurken bile sizin de hak vereceğiniz gibi aslında yukarıda saydığım nedenler çok da ciddi hastalıklar değildir. Birazcık bu anlamda göstereceğimiz özen unutkanlığın kesinlikle önüne geçmemizi sağlayacaktır.

Özellikle unutkanlık şikâyeti yaşayan kişiler stresten mümkün mertebe uzak durmaya çalışmalıdır. Onun dışında gerek ilaçlar alarak gerekse de içinde B12 olan besinleri bol miktarda tüketerek bunun önüne geçebilirler. Ayrıca çok yağsız yemekler ve et tüketmemekde unutkanlığa sebep olduğu için bu tür şikâyetleri olan kişiler yağsız yemekten kaçınmalıdır. Çünkü yağ bir nevi hafıza tutucudur. Balık ve kırmızı et de hafıza için çok gerekli besin kaynaklarındandır.
Tüm bunların dışında birçok kişinin aklına gelemeyecek unutkanlığa sebep olan diğer bir nedende vücudumuzda çıkan uçuklardır. Bu uçuklar normalin çok üstü seviyelerde yaşandığı zaman beyinde iltihaplanma olmasına neden olabilir. Bunun sonucunda yaş ilerledikçe kişide artan bir unutkanlık baş gösterir. O nedenle uçuk deyip geçmemeli mutlaka uçuğu kurutacak ilaçlar alınıp iltihaplanmanın önlenmesi gerekir.

Yaşın ilerlemesiyle birlikte unutkanlığın artması son derece sık rastlanan bir durumdur. Ama bu durumun nedeni yine kişinin kendisidir. Hele ki genç yaşta unutkanlık yaşayan kişilerin bunu önleyecek tedbirler almaması yaş ilerledikçe bu unutkanlığın artmasına neden olur. Bu nedenle asla ihmal edilmemelidir.

Son olarak belirtmek isterim ki unutkanlık gibi bir durum yaşamamak için zihnimizi çalıştıracak hobiler edinmeliyiz. Kitap okumak, bulmaca çözmek ve sudoku gibi aktiviteler bu anlamda çok yararlı olacaktır. Bunun dışında atalarımızın dediği gibi sağlam kafa sağlam vücuttan çıkar atasözünü düşünerek spor yapmalı ve vücudumuzu zinde tutmalıyız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar