KİST NEDİR? KİSTLER NEDEN OLUR?

Kistler, vücudun farklı yerlerinde oluşabilen, genel olarak içleri  sıvı, nadir olarak da katı madde dolu olan keseciklere verilen addır. Kistler değişik boyutlarda  olabilirler.

Kist neden olur?

Kist, halk arasında vücutta sıvı ya da içi hava dolu kabarcıkların oluşması olarak tanımlanmaktadır. Kistler eşittir iltihap olarak da tanımlanmaktadır. Kist vücudun herhangi bir yerinde olabilmektedir.

Kist belirtileri kistin yuvalandığı noktada ki doku tabakasında meydana gelebilmektedir. Bazı hastalıklarda kistler iç organlarda da görülebilmektedir. Kistler özellik olarak görüldükleri yeri kaplayarak kendilerine ayrı bir duvar örerek kendilerine yeni bir yer edinirler.
KİST NEDİR? KİSTLER NEDEN OLUR?
Birçok kişide kistlere rastlanabilmektedir.Kistlerin tek kurtuluşu onları cerrahi müdahale ile alınmalarıdır.Kistler genel olarak iyi huylu ve kötü huylu olarak ifade edilirler.İyi huylu olanlar selim kötü huylu olanlarada habis kistler denir.kötü olan kistler çoğunlukla kanser riski taşıyan kistlerdir.Ama yinede unutulmaması gereken her kistin kanser olduğu anlamına gelmediğidir.

Vucüdun herhangi bir yerinde çıkan kistin bu nedenle ilk olarak kötü huylumu kötü huylumu olduğu taraması yapılmaktadır.İyi huylu olan kistler de ilk olarak kist izlemeye alınır.eğer zaman içerisinde aşırı bir büyüme göstermiyor.Ve herhangi bir tehlike oluşturmuyorsa belli zamanlar içinde kontrol edilerek kist inceleme altında tutulur.Şayet kiste büyüme devam ederse kişi ameliyata alınarak kist vücuttan alınır.

Yapılan tahlilerde kötü huylu çıkan kistlerde ise vakit kaybetmeden tedaviye geçilir.

Gelelim en çok rastlanılan kist nedenlerine,
    Vücutta oluşlan birtakım enfeksiyonlar,
    Bazı kalıtımsal rahatsızlıklar,
    Vücutta meydana gelen hormonal değişkenlikler,
    Vücuttaki bazı kanalların tıkanarak sıvıların birikmesine yol açması kist oluşumun başlıca nedenleri olarak gösterilmektedir.

Yukarıda saydıklarımızın dışında çeşitli parazitler, kronik iltihabı, birtakım nedenlerden ötürü oluşan yaralanmalar ve hücrelerde bir şekilde meydana gelen bozulmalar vücutta kist yaşanmasına neden olan diğer nedenler olarak sıralanmaktadır.

Çeşitli Kist türleri?

    Yumurtalık kistleri
    Pankreas kistleri
    Yağ kistleri
    Karaciğer kistleri
    Meme kistleri
    Böbrek kistleri
    Çikolata kisti
    Beyin kistleri
    Dermoid kistleri

Kistlerin tedavisi nasıl yapılır

Yukarıda da kısaca bahsettiğim gibi boyutları 8 cmden küçük olan kistlerde ciddi bir tedaviye gerek yoktur. Kişinin bol sıvı tüketmesi istenir. Bazen de ilaçlarla kist kontrol altına alınır. Fakat büyük olan kistlerde kişi derhal ameliya alınarak kist vücuttan alınır. Bu ameliyat esnasında kistli bölge tamamen alınarak bölge kistten arındırılır. Hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir. Ve iyileşme sürecinde kontrolü sağlanarak tedavi sonlandırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar