KAŞINTI NEDEN OLUR? BAŞLICA KAŞINTI NEDENLERİ NELERDİR?

Kaşıntı, vücudun herhangi bir yerinde olan ve kaşınma isteği veren rahatsızlık olarak tanımlanmaktadır. Tıp dilinde “pruritus” olarak tanımlanmaktadır. Kaşıntı vücudun genelinde veya  belli bir bölgesinde hissedilen ve inanılmaz derecede rahatsız eden kaşıntılar sinir bozucu bir seviyeye ulaşmaktadır. Zaman zaman kaşıntılarla birlikte kabarıklıklar ve kızarıklarda görülebilmektedir. Bu tip kaşıntıya neden olan rahatsızlıklara egzama türü cilt hastalıkları, mantar enfeskiyonu, alerjik reaksiyonlar, bağırsak parazitleri ve hormonal değişiklikler kaşıntının başlıca sebepleri arasındadır. Bunların dışında böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroid bezi hastalıkları, bağışıklık sisteminde yaşanan anormalliklerde vücutta kaşıntı rahatsızlığına neden olmaktadır. Ayrıca kurdeşen ve isilik dökmekde kaşıntı nedenleri arasındadır.
KAŞINTI NEDEN OLUR? BAŞLICA KAŞINTI NEDENLERİ NELERDİR?
Genel olarak kişide görülen kaşıntı kaşıntıya neden olan hastalık tedavi edildiğinde ortadan kalkmaktadır. Bunun dışında kaşıntı şikâyeti olan kişiler bu hissi azaltmak için kaşınan yerlerini soğuk su ile yıkayarak veya soğuk kompres uygulayıp cildi nemlendirerek bu hissi azaltabilirler. Ayrıca kaşıntı giderici losyonlar veya kremler sürerekde kaşıntıyı tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Kaşıntıya neden olan durumlar,

•    KURU CİLT: Deri de sadece kaşıntı varsa ve başka herhangi bir şikâyet yoksa bu gibi durumlarda genel olarak cilt kuruluğundan kaynaklı kaşıntı şikâyeti olur. Havadaki nem düşüklüğü, çok fazla klimaya maruz kalmak, fazla banyo yapmak gibi sebeplerden kaynaklanır. Bu durumda cildi bolca nemlendirmek fayda sağlayacaktır.

•    GÜNEŞ IŞINLARI: Güneş altında sadece on beş dakika kalmak bu kaşıntının oluşması için yeterlidir. O nedenle dikkatli olmak gerekir. Özellikle alerjisi olanlar bundan çok rahatsız olurlar.

•    İLAÇLAR: Bir takım ilaçlar kimyasal etkileşimden ötürü ciltte kaşıntıya ve döküntüye neden olur. Bu tip durumlarda doktora başvurup ilacı kullanmayı bırakmalısınız.
•    ALERJİ: Bu tip kaşıntılar genellikle temas ettiğimiz veya yediğimiz maddeye reaksiyon göstermesi sonucu oluşur. Bu nedenle tedavi için ilk önce cildin nelere alerjisi olduğu tespit edilmeli ve bu ürünlerin kullanımına karşı dikkatli olunmalıdır.

•    CİLT HASTALIKLARI VE ENFEKSİYONLAR: Mantar, sedef hastalığı, egzama, kepek, kurdeşen, uyuz vb. cilt hastalıklarının belirtilerinden biride kaşıntıdır. Kaşıntı ile birlikte kızarıklık, deri tahrişi görülüyorsa doktora gidip nedeni öğrenilip tedavi olunmalıdır.

•    HAMİLELİK: Bazı kadınlar hamilelik dönemlerinde özellikle karın bölgelerinde kaşıntı şikâyeti yaşarlar. Bu durum doğum sonrası son bulur.

•    İÇ HASTALIKLARI: Çölyak hastalığı, anemi, kronik böbrek rahatsızlıkları, karaciğer ve lenfama hastalıkları deride kaşıntıya neden olabilir.

•    KURDEŞEN: Alerjiden kaynaklı üretilen histamin maddesi vücutta çok fazla salgılandığında buna paralel olarak kurdeşen ortaya çıkar.

•    MENOPOZ: Vücuttaki hormonsal değişiklikler kaşıntı neden olabilmektedir. Bunun için bol su içip, cildi nemlendirmek kaşıntının dinmesini sağlayacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar