HALSİZLİK NEDEN OLUR?

Genel olarak bitkinlik, uyuşukluk, yorgunluk ve isteksizlik olarak tanımlanan halsizlik zihinsel veya fiziksel olarak ya da her ikisinin birden bir arada yaşanması durumunda görülen zayıflık veya yorgunluk hali olarak adlandırılır.
HALSİZLİK NEDEN OLUR?
Zihinsel veya fiziksel olarak halsizlik birbirinden ayrı ayrı değerlendirilmesi gereken durumlardır. Fakat genel olarak ikisi bir arada görülmektedir. Eğer bir kişi uzun bir süre fiziksel anlamda aşırı yorgunluk ve bitkinlik hali içindeyse bu durumda zamanla fiziksel yorgunluk zihinsel anlamda da yorgunluğa düşecektir. Aslında kişinin yaşadığı fiziksel yorgunlukta zihinsel yorgunluk da kişiyi farklı noktalardan olsa da etkilemektedir. Fiziksel yorgunluk adı üstünde bizi fiziksel olarak etkileyen bir durumdur. Zihinsel yorgunlukta ise daha çok dikkatimizi toplamak konusunda sıkıntı yaşarız. Ve sürekli bir uykusuzluk hali yaşarız.

HALSİZLİK NEDEN OLUR?

Yaşanılan halsizlik durumu illaki bir hastalık yüzünden olacak diye bir durum söz konusu değildir. Bu yaşanan halsizliğin birçok sebebi olabilir. O nedenle gelelim halsizlik yaratan durumlara,

-    Depresyon: Farklı sebeplerden ötürü yaşanan depresyon birçok insanda halsizliğe yol açmaktadır. Ayrıca kullanılan depresyon ilaçları veya depresyondan kaynaklı yaşanılan uykusuzluk yüzünden kişinin kendisini halsiz de hissetmesi olası bir durumdur.

-    İç Salgı Bezleri / Metabolizma Hastalıkları: Bir takım hastalıklarda halsizlik yaşamamıza neden olur. Örnek verecek olursak diyabet (şeker hastalığı),anemi (kansızlık), böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarını söyleyebiliriz.

-    Stres: Çağımızın en büyük belası olarak niteleyebileceğimiz stresde kişide birçok soruna neden olmaktadır. Bunlardan biride halsizliktir. Stres kişide umutsuzluk ve çaresizlik gibi hisler uyanmasına neden olur. Bu hislerde kişinin bir nevi enerjisini emerek kişinin halsiz kalmasına neden olur.

-    Psikolojik Nedenler: Alkol tüketimi, uyuşturucu kullanımı, yas tutma, boşanma gibi sebepler kişinin psikolojisini bozulmasına neden olur bu nedenle kişi halsizlik yaşar.

-    Uyku Problemleri: Uzun çalışma saatleri, uzun uçak yolculukları, uyku problemleri ve reflü hastalıkları gibi şikâyetler nedeniyle kaynaklanan uykusuzluk kişinin halsizlik yaşamasına neden olur.

Bunların dışinda kullanılan birtakım ilaçlar, yangı rahatsızlıkları, menopoz, obezite, kronik halsizlik sendromu, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi durumlarda da halsizlik yaşanmaktadır. Ayrıca vücudun yeterince su almamasıda halsizlik yaşanmasına neden olacaktır.

Son olarak bir kez daha belirtmek de fayda var halsizlik birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Bu nedenle uzun süreli geçmeyen halsizlik durumunda mutlaka bir doktora görünmekte fayda vardır. Sağlık günler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar