GÖZ KAYMASI NEDEN OLUR?

Göz kayması, gözlerden birinin veya her ikisinin birden normal görme hizasını kaybetmesi durumunda oluşan rahatsızlığa verilen tanımdır.Bu durum iki göz uyum içinde hareket etmediği takdirde görülür. Kayma içe, dışa, yukarı veya aşağı doğru olabilir.

Göz kayması şaşılık olarak da bilinmektedir. Göz kayması sürekli olarak değil ara sırada da olabilmektedir.Bu rahatsızlık hem yetişkinlerde hemde çocuklarda görülebilmektedir.Peki göz kayması neden olur,nasıl tedavi edilir gelin hep birlikte öğrenelim.
GÖZ KAYMASI NEDEN OLUR?

Göz Kayması Nedenleri

-    Görme duyumuzu sağlayan gözlerimizin farklı yönlere hareket etmesini sağlayan tam altı adet kas bulunmaktadır. Bu kasların birbirleri arasındaki uyumu çok önemlidir. Kasların birbirleriyle ve diğer kaslar arasında bir uyumsuzluk oluşursa göz kayması olur. Bunun nedeni yada en büyük etkeni kasların kontrol edilememesidir.

-    Bazı kişilerde kalıtımsal olarak bu sorun ortaya çıkar. Yani kişi doğduğu anda bu sorun ile birlikte dünyaya gelmiştir. Ve altıncı ayına ulaştığında sorun farkedilir.

-    Sinir ve beyin hücrelerinden kaynaklı sorunlar göz kaslarında kontrol kaybına ve göz kayması sorununa neden olabilir.

-    Göz yaralanmaları.

-    Gözde yaşanan optik kırılma problemleri gözlerde kayma yaşanmasına neden olur. Optik kırılma kişinin odaklanma sorunu yaşamasına neden olur. Bu yüzden kişinin gözünde kayma olabilmektedir.

Bu tip optik kırılma problemleri daha çok hipermetrop olan kişilerde yaşanmaktadır.Bu yüzden oluşan göz kaymaları içe dönük olur.

-    Şeker hastalığı,
-    Gıda zehirlenmeleri,
-    Kafa yaralanmaları sonucu beyinde oluşan travmatik yaralar.
-    Kabuklu deniz hayavanlarının yüzünden yaşanan zehirlenmeler.
-    Herhangi bir nedenden ötürü gözlerde oluşan görüş kaybı göz kaymasına neden olabilir.

Göz Kaymasının Tedavisi

Göz kayması ister çocuklarda isterse de yetişkinlerde yaşasın mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çocuklarda yaşanan göz kaymasının zamanla kendiliğinden geçeceği konusunda bir inanış vardır. Fakat bu doğru değildir. Yetişkinlerde zaman içinde çıkan göz kaymasının ilk olarak neden olduğu araştırılmalıdır. Göz kayması eğer sadece bir tek gözde yaşandığı durumlarda sağlam göz bir göz bandı ile kapatılarak kayma yaşanan gözün çalıştırılması sağlanır. Göz kaymasının göz bozukluğundan kaynaklandığı durumlarda kişiye gözlük vereilerek odaklanma sorunu çözümlenip kayma tedavi edilmeye çalışılır.

Ayrıca göz kayması yaşayan kişilere kaymayı engellemeye yönelik göz egzersizleri verilerek hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar