AĞIZ KURULUĞU NEDİR? AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Sık sık ağzınız kuruyorsa karaciğerinizde sıkıntı olabilir. Ağız kuruluğu nedenleri çeşitli sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bilindiği gibi ağız kuruması tükürük salgısının ağızda azalması ya da hiç olmamasına denir. İlaç kullanımı, ışın tedavisi ve tütün kullanımı gibi nedenlerde ağız kuruluğuna neden olmaktadır.

Ağız kuruluğu başta karaciğer hastalıklarından kaynaklanmaktadır ki sık sık ağzınız kuruyor ise kesinlikle doktora gidip tedavi olmanızda fayda vardır derim.
AĞIZ KURULUĞU NEDİR? AĞIZ KURULUĞU NEDEN OLUR?
Alkol kullanıyorsanız dikkat! uzun süre alkol kullanımı karaciğere hasar vermektedir. İsterseniz kısaca alkolik karaciğer hastalığından bahsedelim. Alkolik karaciğer hastalığı uzun süre alkol kullanan kişilerin karaciğerinde oluşan hasar sonrası çıkan hastalıktır. Uzun süre olmasının nedeni ise karaciğerin hücrelerinin yenileme özelliğinden kaynaklanmaktadır uzun süreli alkol kullanımı sonrası hastalık ortaya çıkmaktadır.

Alkolik karaciğer hastalığının belirtileri ise başta ağız kuruluğu, yorgunluk, karında ağrı yada hassaslık ve kilo kaybı gibi belirtilerdir. Belirtiler ilerlediğinde ise siroz hastalığı ortaya çıkar. Siroz hastalığı ortaya çıkmadan alkolü terk etmek gerekir aksi halde siroz başlaması durumunda ciddi sorunlar ortay çıkabilir.

Siroz hastalığıda ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Çünkü siroz belirtileri iştah kaybı, mide bulantısı, ağız kuruluğu, yorgunluk, vücutta morluklar, su tutulumu ve ilaçlara hassasiyet gibi belirtiler siroz hastalığını işaret etmektedir.

Ayrıca ağız kuruluğunun nedenleri arasında vücudun susuz kalması, ağızdan nefes almak, sigara kullanımı, ilaç kullanımı sonrası laçların yan etkileri, kemoterapi, radyasyon tedavisi, stres, ameliyat sonrası, sinir hasarı, diyabet, anemi, sjögren sendromu, kistik fibrozis ve alzheimer gibi nedenler ve hastalıklar ağız kuruluğuna yol açmaktadır.

Evet sizlere ağız kuruluğu nedenleri ve belirtileri hakkında kısaca bilgiler sunmaya çalıştım eğer sizde ağız kuruması gibi sorunla karşı karşıya kalıyor iseniz mutlaka doktora gidip muayene olarak sorunun neden kaynaklandığı belirlenip tedavi süreci başlamalıdır. Her ağız kurumasıda hastalık nedeni olmayabilir tedbir amaçlı doktora gitmek şart.

Yorumlar

Popüler Yayınlar