SAÇLAR NEDEN YAĞLANIR? YAĞLI SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

Aslına bakarsanız yağlı saç diye bir şey yoktur.Saçlı olan  deri yağlıdır  ve derinin yağlanması sonucu saçlar da yağlanır. Özellikle düz saçlı kişilerde deriden salgılanan yağ gün içerisinde saçlara bir anda yayılır, kıvırcık saçlı kişilerde ise yağ saçlara doğru daha az yayılır. Hatta şöyle ki örnek vermek gerekirse düz saçın daha yaygın olduğu Asya ülkelerinde yağlı saç problemi daha çok yaşanırken zencilerde neredeyse bu problem hiç yaşanmaz aksine kıvırcık saçlar için sorun daha çok saç kuruluğudur. Bunlarla birlikte yağlı saçın nedeni ileri derecede sebum üretimidir.
SAÇLAR NEDEN YAĞLANIR? YAĞLI SAÇLAR İÇİN BAKIM ÖNERİLERİ

Saçlar Neden Yağlanır?

Yağ bezleri saç köklerini tıkayarak aşırı saç kaybına ve kepeklenmeye neden olur. Aşırı derecede sebum üretiminin sebebi kalıtsal olabileceği gibi yanlış beslenme alışkanlıkları, kullanılan ilaçlar,yanlış şampuan kullanımı ve hatalı saç bakımları da olabilir. Vücuttaki sebum üretimi mevsim değişkenlikleri, hormonlar veya strese bağlı değişkenlik gösterebilir.

Yağlı Saç Derisi Tedavisi

Saç derisinin yağlanmasını engellemek için yapılması gereken belli başlı şeyleri aşağıda sıraladım.fakat onlara geçmeden şunu belirtmek de fayda vardır. Saçları tamamen yağdan arındırmak saça yarardan çok zarar verir. Çünkü saç derisinde bulunan yağ saçları çevresel zararlardan koruyarak saçın kurumasını ve kırılmasını engeller. Hatta doktor bu sebeple saçların her gün yıkanmaması konusunda uyarıda bulunmalarının nedeni de tamamen budur. O nedenle yağ oluşumunu azaltalım fakat tamamen ortadan kaldırmayalım. Gelelim yapmamız gerekenlere ;

I.    Saçınızı yabi dolayısıyla saç derinizi hafif olarak nitelendirilen bir şampuan ile yıkayın. Bu şampuan içeriğinde lipit giderici maddeler içermemeli ve saçı kurutmamalıdır. Fakat anti-seborik maddeler içerirken kalsiyum tuzunu önleyecek maddeleri içinde barındırmamalıdır.

II.    Şampuan işlemi bittikten sonra saçı güzelce durulayın.

III.   Son olarak saçı fazla sert hareketler yapmadan kurulayın. Eğer herhangi bir saç kurutucu kullanıyorsanız makinenizin ısı ayarını çok sıcağa ayarlamayın böylece sebum yani saç derinizdeki yağ bezleri salgı salgılamaz ve saçlarınız çabuk yağlanmaz.

Yağlı Saçlar İçin Saç Bakımı

o    Daha öncede bahsettiğim gibi saçlar gereğinden fazla yıkanmamalı ve şampuana ,kremlere maruz bırakılmamalıdır.

o    Saç köklerini aşırı ovmak ,saç diplerine aşırı masaj benzeri uygulamalar saçlara zarar verebilir.

o    Aşırı sıcak su ile yıkanılmamalıdır.Bu saçın daha da yağlanmasına neden olur.

o    Yıkama işleminden sonra eğer saç elektriklenmesi sorunu yaşıyorsanız durulama suyuna bir miktar limon eklenerek bu sorun ortadan kaldırılabilir.

o    Haftada bir durulama suyuna sirke koyup durulamak da saçın yağlanmasını engelleyecektir.Fakat sirke uygulamasından sonra kurutma makinesi kullanılmadan saçı kurumaya bırakın.

o    Son olarak yağlı saçlara sahip kişilerin saçlarına fazla fön çektirmekten, maşa uygulaması yapmaktan kaçınmalarında yarar vardır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar