PREMATÜRE BEBEK BAKIMI NASIL OLMALI?

Hemen hemen her insanın amacı mutlu bir yuva kurup sağlıklı bebekler dünyaya getirmektir. Ama zaman zaman istemesek de dünyaya erken bebek getirme gibi durumlarla da karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle bugünkü yazımda dünyaya zamanından önce gelmiş olan yani  prematüre doğan aceleci bebeklerin özel durumlarından bahsetmek istiyorum.

Erken doğan bebeğin bakımı nasıl olamlı?

Genel olarak hamilelik  40 haftalık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu nedenle otuz yedinci haftanın tamamlanmasından önce dünyaya gelen bebekler prematüre olarak adlandırılmaktadır.
Premetüre bebekler doğdukları zaman ve kilo bakımından aşamalara ayrılmaktadırlar.1,5-2,5 kg ağırlığında ve 33-37 haftayı tamamlayarak doğan bebekler az prematüre olarak, 28-32 hafta 1-1,5 kg arası doğanlar orta derecede, 28 haftayı tamamlamadan ve 1 kg dan dan az doğanlar ise ileri derecede prematüre olarak kabul edilirler.
PREMATÜRE BEBEK BAKIMI NASIL OLMALI?
Bu bebeklerin yeni doğan olarak adlandırılan yoğun bakım ünitesinden taburcu edilme zamanları öncelikle en önemli unsurdur. Elbette ki hastaneden ne kadar erken çıkarsa hem anne ile arasındaki bağı daha çabuk kuvvetlendireceği gibi hastane enfeksiyonlarından da korunması ve bir an önce evine gelip orada gelişmesine neden olacaktır. Fakat bu konuda duygusal davranıp acele etmek doğru bir davranış değildir. Çünkü erken taburcu bebeğinizin rahatsızlanıp tekrardan hastaneye yatırmanıza sebep olabilir. Bu nedenle burada kararı doktorunuza bırakmak son derece önemlidir.

Prematüre bebek sahibi olan anne babalar çocukları hastaneden çıkıp eve geldikten sonra üç aşamadan geçerler. İlk aşama öfori olarak adlandırılan ve kişinin kendini her şeyden hoşnut hissettiği durumdur. Bu durum altı ay kadar devam eder. Sonrasında ailenin çocuklarının diğer çocuklardan daha küçük olduğunu daha geç geliştiğini gözlemlediği ve bu duruma üzüldükleri dönemdir. Bu dönem aile için ister istemez endişelendikleri bir dönemdir. Ama zamanla bu durumla baş edebildiklerini gördükleri ve bebeklerinin de zamanla diğer bebekler gibi olacaklarını kabul edecekleri kabullenme dönemi adı verilen döneme girip normal hayatlarına geri dönerler. Bu dönemden sonra çocuklarının gelişimi de çok daha iyiye gidecektir.

Vücut ısısının önemi:
Bebekler için anne karnında geçirdiği her haftanın önemi büyüktür. Gelişmelerini ona göre tamamlarlar. Bu nedenle erkek doğan bebekler bu aşamaları yeterince tamamlamadıkları için dışarıdan desteğe çok daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu eksikliklerden biride cilt altı tabakalarının yeterince oluşmamasıdır. Buda vücut ısısının düşmesi anlamına gelen hipodermi ile karşılaşmalarına neden olur. Bu yüzden de diğer normal zamanda doğan bebeklere göre daha çabuk üşürler. Bu durumda kıyafetlerine daha fazla özen göstermek çok önemlidir. Eğer bunu sağlayamazsanız bebeğiniz kendini ısıtmak için gereğinden fazla enerji harcamak zorunda kalacağı için bu durum gelişmesini yavaşlatacağı gibi başka rahatsızlıklara da neden olabilir. Bu yüzden prematüre bebeğe sahip olan kişilerin oda sıcaklığını aynı düzeyde tutmaları ve zaman zaman vücut ısılarını ölçmede kullanacakları ısıölçer termometreden almaları gerekmektedir.

Beslenme:
Prematüre bebeklerin beslenme konusundaki aşamaları da diğer bebeklere oranla daha zordur Hastane sürecinde doktor ve hemşirelerin bakımında olan ve gavaj olarak adlandırılan yani ağzı ve buruna sonda takılması ile beslenmeye başlarlar. Daha sonra anne sütü verilmeye başlanmasıyla ve bebeğin gelişimi için gerekli beslenmenin sağlanmasıyla gerçekleşir. Anne sütünün önemi tartışmasız olduğundan bu dönemde annenin sütü pompa ile sağılarak elde edilir ve bebekler bu şekilde beslenir. Gerekirse bu duruma evde de devam edilebilir. Çünkü özellikle uzun süre hastanede kalan bebeklerde anneyi emmeme durumu gözlenmektedir. Bu nedenle annenin evde de sütünü sağıp biberonla beslemeye devam etmesi bebeğin gelişimi için çok önemlidir.

Tabi asıl dönem bebeğinizin eve geldikten sonraki sürecidir. Bu dönemde de bebeğinizin beslenme süresinin yarım saati aşmaması çok önemlidir. Bu sürenin aşması bebeğinizin kilo almasından çok zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca prematüre bebeklerin gelişimi esnasında çok sık görülen kabızlık problemi yüzünden verdiğiniz ek gıdalar ayrı bir önem taşır. Bu nedenle emerken diğer bebeklere göre daha çabuk yorulan prematüre bebeklerin çenelerinden tutarak destek vermek önemlidir. Yutkunma problemi de yaşayabilen bu beklerde beslenme aşamasında ağzında veya burnunda morarma veya vücudunda herhangi bir renk değişikliği görürseniz hemen beslemeyi kesip doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Beslenme konusunda son olarak besleme işlemi bittikten sonra bebeğinizin başını belli açıda tutup  sol veya  sağa yana yatırmanızda fayda vardır.

Temizlik:
Her bebekte olduğu gibi prematüre bebeklerde de temizlik son derece önemlidir. Bu nedenle bebeğinizi beslediğiniz biberon, emzik vb. araçları çok iyi derecede temizlemeniz ve hastaneden çıkarken size bu anlamda söylenen temizlik kurallarına harfiyen uymanız çok önemlidir. Ayrıca en azından bir süre için eve gelen ziyaretçilere sınırlama getirmek ve bebeğinizle direk temastan kaçınmalarını sağlamak bebeğiniz için son derece önemlidir.

Ama her şeyden önemlisi çocuğunuzun en büyük ihtiyacı sizin ona olan sevginiz ve güveninizdir. Göreceksiniz ki bu onu en kısa zamanda diğer normal doğmuş bebeklerle aynı aşamaya getirecek ve sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesine neden olacaktır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar