EL BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE PÜF NOKTALAR

Ellerimizin sağlıklı olması hemde güzel görünmesi hem erkek olsun hem kadın olsun çok önemlidir. Bu nedenle dikkat etmemiz gerekenlere kısaca değinmekte yarar gördük. 

Ellere ne zarar verir?

• Fazla soğuk ve ya fazla sıcak  su
• Soğuk ,güneş, yağmur, deniz ve toprakla uğraşmak.   
• Kullanılan temizlik maddesi ürünleri ,deterjanlar.
• Ellerini kullanarak ağır işlerde çalışmak.(Özellikle erkekler de buna bağlı sorunlar yaşanır)

Elleri nasıl korumalısınız?

•  Sürekli suya maruz kalarak yaptığınız işlerde mutlaka lastik eldiven giyin.
•  Ev işleri esnasında pamuklu eldiven kullanın.
•  Ağır işlerde çalışırken iş eldiveni olarak adlandırılan eldiven takmayı sakın ihmal etmeyin.
EL BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE PÜF NOKTALAR

  Elleriniz için küçük yardımcılar

•    Ellerinizi günde iki veya üç kere yumuşak bir sabunla yıkayıp bolsu ile durulayın.Ve günde bir defaya mahsus olmak üzere tırnakları ve parmakların fırçalayın.

•    Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka güzelce kurulayın ve ardından eller için uygun olan bir krem veya losyon sürün.

•    Sert olmayan bir ponza taşı ile ellerinizin üzerinde özellikle sertleşmiş olan bölgelere uygulayarak sertleşmiş deriden arındırın.

•    Haftada bir kez ellerinize çok yağlı bir krem sürerek masaj uygulaması yapın.Bu uygulamayı yaparken kremi  parmak uçlarından diplerine kadar iyice  yedirin.En son avuç içinize ve el üstüne masaj yaparak işlemi sonlandırın.Bu işlemi gece yatmadan önce yapmanız en etkili bakımı sağlayacaktır.

•    Belirli aralıklarla el üzerine kalın tabaka krem veya vazelin sürüp eldiven takıp yatın.Bu işlem özellikle ilk yaptığınızda uyuma anlamında sizi biraz zorlayabilir.Ama bakımlı eller buna katlanmanıza değecektir.

•    Limonda yine eller için çok yararlıdır.Ellerin rengini korumanıza yardımcı olacak ve canlandıracaktır.

•    Son olarak el üstlerine sürülecek parafin tabakası gözeneklerin açılmasında yarar sağlayacaktır.

Özel bakım gerektiren durumlar

1. Esmer lekeler: Esmer leke bir başka deyişle yaşlılık lekesi olarak da tanımlanır.El üstlerinde cilt yaşlanmasıyla birlikte kahverengimsi lekeler oluşur.Eğer zamanında dikkat edilirse bu lekelerin çıkmasını geciktirmek hatta hiç çıkmamasını sağlamak mümkündür. Bunu engellemek  için elleriniz için filtreli güneş ilacı kullanabilirsiniz. Eldeki oluşmuş benekler için de pigment renk¬lerini açan bir krem yararlı olur.Sizi çok rahatsız eden durumlarda suda çıkmayan fondötenle kapatarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

2. Soğuk kabarcıkları: Parmaklarınızı yeteri kadar hareket ettirmediğiniz durumlarda ve ellerinizi nem ve soğuktan korumadığınız durumlarda bu tür kabarcıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.Bunu engellemenin en iyi yolu el egzersizleri yapıp kan dolaşımınızı hızlandırarak bunun önüne geçebilirsiniz.

3. Sert deri ve çatlaklar: Bu tür sorunlara elleri fazla zorlayan işler ve soğuk hava neden olur.Bu şekilde oluşan çatlakların içine kir dolarak kötü görünmesine neden olur.Bu kirleri limon sürerek çıkartabilirsiniz.Ardından çatlakların üzerine bir parça pamuk yardımıyla zeytinyağı sürerek bir süre bekletip yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.Ardından bol sabunlu suyla yıkayıp iyice durulayıp kurulayın.Ardından mutlaka bir krem veya losyon sürmeyi unutmayın.Bunu her gün düzenli olarak yaptığınızda ellerinizin düzeldiğini göreceksiniz.

El ve parmak egzersizleri

Sağlıklı eller için yapılması gereken diğer bir işlemde fiziksel hareketlerdir.Aşağıda belirttiğimiz çok basit iki hareketle ellerinizin sağlığını koruyabilirsiniz.Peki nedir bu hareketler :

1. Yumruk açma: Yumruğunuzu mümkün olduğunca sıkın. Ardından par¬maklarınızı öne doğru açabildiğiniz kadar açın. Hareketi yaparken iki eli de aynı anda yapın. Bu hareketi en az altı kere tekrarlayınız.

2. Parmak ayırma: Ellerinizi avuçlarınızın yere bakacak şekilde tam önünüze koyun. Parmaklarınızı sıkıca kapatın. Sonrasında parmaklarınızı açabildiğiniz kadar açın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar