BİT NEDİR? NASIL OLUŞUR? TÜRLERİ NELERDİR?

Geçmiş yıllardan günümüze kadar uzanan süreçte birçok insanın başının belası olarak yaşamda yerini almış olan bitler , yaşamsal alan olarak oldukça geniş bir yere sahiptir.Okulların açılması ile birlikte bir çok annenin kabusu olan bitleri gelin birlikte inceleyelim.

BİT NEDİR? NASIL OLUŞUR? TÜRLERİ NELERDİR?

Yaşam döngüsü içerisinde asalak olarak adlandırılan bitler eklem bacaklı canlılardır. Doğanın çok büyük bir bölümünde yaşayabilme özelliği taşırlar. Şöyle ki kitap aralarında bile yaşayabilen bit türleri vardır. Bitler genel anlamda kanatları olmamasına rağmen kuşlar da yaşamlarını sürdürmektedirler.Bununla birlikte memeli,yırtıcı,kemirgen ve toynaklı olarak tabir edilen bir çok hayvan türünde de karşımıza çıkmaktadırlar. İnsanların genel anlamda kafa bölgesine yerleşen ve orada yaşamlarını sürdüren bitlerin üç farklı çeşidi bulunmaktadır. Belirtecek olursak bunlar baş , kıl ve elbise bitleridir.
BİT NEDİR? NASIL OLUŞUR? TÜRLERİ NELERDİR?
Daha öncede söylediğim gibi bir çok hayvan ve insan üzerinde yaşamlarını sürdüren bitler yumurtadan çıktıkları anda erişkin bir yapıya sahiptirler.Doğar doğmaz erişkin oldukları ve hızla yayılabilme özelliği taşıdıkları için çok kısa zamanda yayılabilirler.

İnsanların en çok saçlarında barınan bitlerin yaşam alanı insan derisidir.deriye yerleşip buradaki yağ ve kanla beslenirler. İnsan derisine çok kolay yapışma özelliğine sahip olduklarından deriye yapıştıktan sonra çok uzun süre bulundukları noktada yaşayabilirler. İnsanlar için kabus anlamına gelen bitler saça bit tükürüğünün ( halk arasında sirke olarak ifade edilir) saça yapışması neticesinde ortaya çıkar. İnsan saçında yaşayan bitler daha çok ense ve kulak arkası gibi görünmeyen noktaları seçerler . Ve bu bölgelerde çoğalmaya devam ederler. Çok güçlü kimyasal bileşenlere sahip olan bu tükürükle saça yapışan bit yumurtaları eğer dışarıdan bir müdahale yapılmazsa saçtan ayrılmaz bu durumda kişi toplum içinde sıkıntı yaşayabilir. Bu tip durumlarda eczanelerde satılan bit şampuanları vb. ürünlerle saç bitten arındırılabileceği gibi eski bir yöntem olan gaz sürme yöntemi ile de saç bitten arındırılabilir.

Bitler bit tükürükleri sayesinde inanılmaz derecede hızlı bir şekilde çoğalırlar. Aslında ömürleri yedi günle sınırlı olan bitler çoğaldıkları için müdahale edilmedikleri sürece bulundukları bölgede çoğalarak yaşamaya devam ederler. İnsanların üzerinde yaşamlarını sürdüren bitlerin en büyüğü elbise bitleridir. Elbise bitlerinin bir başka deyişle vücut bitlerinin boyları 4 mm kadardır.Bu nedenle gözle çok rahat bir şekilde görünürler.Buda yok edilmelerine kolaylık sağlar. Arındırılmadığı takdirde tifüs denen hastalığa neden olduklarından ihmal edilmemelidir.

Son olarak kıl biti denilen türü kişinin saçında bulunmaz . Bu bit türü göğüs kılı, sakal gibi vücudun başka bölümlerine yayılarak orada yaşamlarını sürdürürler.Boyları 1 mm kadar ve beyaz renkte olan bu tür diğer türlere göre görülmesi daha zordur.Üstelik kıl üstlerine değilde köklerine yuva yaptıklarından temizlemek de oldukça zordur.Bu tür bitler aşırı derecede kaşınmaya neden olurlar.

Son olarak şunu belirtmek de fayda var.Her insan yaşamında bir kez olsun bitlenmişdir. Bitlenmek kişinin pis olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle doktora gitmekten veya eczaneye gidip ilaç almaktan çekinmeyin. Utanılacak bir durum söz konusu değil herkesin başına gelebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar