BELLEĞİ GÜÇLENDİRME (MİNEMONİKLER) VE EZBERLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bugün etrafınızı inceleyin mutlaka her yaştan insan bildiği şeyleri unutmaktan şikayet eder. Öğrencilerin sık sık biliyordum ama sınavda unuttum tarzı şikayetlerine sıklıkla rastlarsınız.
İşte bugün ki yazımızda kısaca bunlara değineceğiz. Bu tarz unutkanlıkların belli başlı sebepleri vardır. Öğrencilerde oluşan bu unutkanlığın sebebi ilgili derslerden kaynaklı bozucu etkilerden kaynaklanabileceği gibi öğrencilerin yeni ve eski bilgiler arasında hatırlamayı gerektiren tekrarı kullanmadıklarından da olabilir.
BELLEĞİ GÜÇLENDİRME (MİNEMONİKLER) VE EZBERLEME YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Yetişkin kabul edilen kişilerde özellikle kırk yaşından sonraki dönemlerinde çok iyi bilip hiç unutmadıkları şeyleri unuttukları gözlemlenmektedir. Bu tarz unutma zayıf geri getirme işaretleri ve fazla meşgul olup anlamlı çağrışımları oturtamamaktan kaynaklanmaktadır.

Hafızayı güçlendirmek için bir takım minemonik yöntemler uygulanmaktadır. Canlı çağrışımları oluşturarak yapılan kodlama ile hafızanın geri getirilmesi yöntemi olan minemonik yöntemler iki başlık altında incelenmektedir.

-    Yerleşim yöntemi : Farz edelim kavram, terim veya isimlerden oluşan bir listeyi belli bir sırada hatırlamanız gerekiyor. Bunun için ezberlediğiniz şeyleri kolay hatırlayabileceğiniz yerler ile özdeşleştirin. Bunun için odanız, mutfağınız, banyonuz gibi basit ama aklınızda kalacak olan yerleri seçmenizde yarar var. Sonrasında isimlerle bu eşyaları sıralamaya uygun olarak eşleştirin. Bu şekilde yaparak bir süre sonra düşündüğünüz sıralamayı oturttuğunuzu göreceksiniz.

-    Asma yöntemi : Karşımıza çıkan uzun listeleri özellikle tam sırasıyla okumak için kullanılan diğer bir yöntem olan asma yöntemi kullanışlı olarak tanımlanan diğer bir minemonik araçtır.

Belirtilen bu yöntemleri uygulayarak pek çok insan belleğini güçlendirdiğini ve unuttuklarını daha rahat hatırladıklarını ifade ediyorlar. Belleğin güçlendirilmesi için her şeyden önce iyi bir kodlama yapmak ve bunun için çaba sarf etmek gerekiyor. Sonrasında özümleyerek tekrarlamayı ve bu sayede çağrışımlar oluşturarak iyi geri getirme ipuçlarının oluşturulmasını ve böylece belleği güçlendirmeyi gerektiriyor.

Ayrıca ginko gibi bir takım bitkilerin insan belleğini güçlendirdiği iddiasıyla yapılan ilaç alımının arttığı gözlense de aslında bunun insan belleğine henüz bir yarar sağladığı kanıtlanamamıştır. Ama bu konudaki çalışmalar devam etmektedir. Ve sanıyorum ki daha uzun yıllar belleğin nasıl güçleneceği konusunda çalışmalar devam edecektir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar