ANDIZ OTU NEDİR? FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?

Bugün sizlere yararları ve zararları hakkında bilgi vermeye çalışacağımız andız otu balgam söktürücü ve anti-inflamatuar yani iltihap atıcı özellikleri nedeniyle uzun yıllardır tıbbi olarak kullanılan bir bitkidir.

Andız otunun faydaları ve yan etkileri nelerdir?

Latince “inula Helenium”  adına sahip olan bitkinin bu adı Truva efsanesinde adı geçen Helenden aldığı düşünülmektedir.Çünkü; rivayete göre helen turuvaya geldiğinde bir buket andız otu taşıyordu. Papatya ailesinden gelen bu bitki bitkisel çay hazırlamada kullanılmaktadır.Andız otunun geçmişte adet düzensizlikleri,mide bulantıları,ödem ve siyatik tedavileri için kullanıldığı düşünülmektedir.Ayrıca cilt hastalıkları içinde kullanılmıştır.Günümüzde daha çok solunum yolu rahatsızlıkları için kullanılıyor.
ANDIZ OTU NEDİR? FAYDALARI VE ZARARLARI NELERDİR?
Bu bitki aşağıdaki özelliklere sahiptir;

⇛    Balgam söktürücüdür.
⇛    Terlemeyi uyarır ve böylece terlemeyi sağlar.
⇛    Şişkinliği geçirerek rahatlatmaya yardımcı olur.
⇛    Mantar enfeksiyonlarını önler.
⇛    Parazitleri yok eder.
⇛    İltihabı azaltır.
⇛    İdrar akışını arttırır.
⇛    Öksürüğü bastırır ve zamanla giderir.
⇛    Mukoza üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Andız otu kullanımı

Andız otu genel anlamda akciğer enfeksiyonları ve bronşitten kaynaklanan öksürüğü rahatlatmak için kullanılmaktadır.Bitkinin içinde bulunan alantolactone maddesi balgam söktürücü ve öksürük kesici etkiye sahiptir. Alantolactone ve inulun yatıştırıcı bir madde olarak vücuda etki eder. İnulun tahriş olmuş bronşları ve mukoza membranlarını  sararak yatışmasını sağlar.Balgam söktürücü özelliği sayesinde bronşit durumunda balgamı gevşeterek atmaya yardımcı olarak akciğerlerden mukusun atılmasını sağlar.Ayrıca astım ve boğmacadan etkilenen kişilerinde karşı karşıya kaldığı öksürükten kurtulmalarını sağlar. Ayrıca andız otunun içinde tüberkiloz bakterisine karşıda savaşan bir madde olduğuna inanılır.Bu nedenle veremin neden olduğu öksürüğe de iyi geldiği söylenmektedir.

Bunların dışında kökünde helenin adı verilen maddenin  sindirimi teşvik etmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.İçinde bulunan helenin maddesinin iştah uyarıcı olduğu söylenmektedir. Bitkinin kökünde bulunan uçucu yağlar sayesinde parazit ve solucanların vücuttan atılması sağlanmaktadır.Andız otu ve meyan kökünden yapılan bitkisel çay şişkinlik ve bulantının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Ayrıca kan şekeri üzerinde de olumlu etkisi olduğu bilinenler arasındadır.Andız otunu bitkisel çay veya tentür yapılmış haliyle kullanılabilir.Bitkisel çay olarak kullanmak isteyenler bu çayı yapmak için yüz elli mm kadar kaynar suyun içine 3 gram kadar kökünden koyup beş on dakika bekletip demlenmesini sağladıktan sonra tüketebilirler.Bu çaydan günde bir iki kez içilebilir.
İnsanlarda kullanımının dışında atlarda rastlanan deri enfeksiyonlarını tedavi etmek amaçlı da kullanılmaktadır.Yine uyuz hastalığından etkilenen koyunları iyileştirmek içinde kullanılmaktadır.

Andız otunun zararları nelerdir?

Andız otu doğru dozda alındığı takdirde genel anlamda yan etkilere neden olmamaktadır.Fakat fazla miktarda alındığı takdirde aşağıda sıraladığımız yan etkilere neden olabilmektedir.Bu yan etkiler nelerdir:

⇛    İshal
⇛    Kusma
⇛    Spazmlar yani kas kasılmalarına neden olabilir.

Andız otu bir rahim uyarıcı olarak bilindiğinden hamile olan ve bebek emziren kişilerde kesinlikle kullanılmamalıdır.Ayrıca tam olarak emin olunamamakla birlikte anne adaylarınında kullanmamasında veya az miktarda tüketilmesin de fayda vardır.

Andız otunu papatya,kadife çiçeği ,krizamtem ve yakup otu gibi bitkilere alerjisi olan kişilerin tüketmemesinde fayda vardır.Şeker hastası olan kişilerde bu bitkiyi kullanırken düzenli olarak kan şekerlerini takip etmeleri gerekir.Bunun dışında sakinleştirici ve anti depresan kullanan kişilerde bu ilaçlarla birlikte bu bitkiden yapılan çayı aynı zamanda tüketmekten kaçınmalıdır.

Son olarak belirtmek de fayda var tüm bitki çaylarında olduğu gibi andız otunu tüketmeden önce konunun uzmanına sorup bilgi almanızı tavsiye eder sağlıklı günler dileriz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar