İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ? KADINLARDA

İdrar kaçırma kadınlar da sıklıkla 50 ila 60 yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Fakat sık doğum yapan genç kadınlarda da görülebilen idrar kaçırma sorunu ciddi bir problemdir. Yapılan çalışmalarda sonuçlara göre her 5 kadından birinin hayatında önem arz etmektedir. Bu sorun ile karşı karşıya kalındığında bir çok kadın ne yapacağını bilmemektedir.

Açık tenli bayanlar da vücudun formunu tutan bağ dokusu ve idrar kesesinin kapanmasından sağlanan kas doku yapıları, doğum gibi travmatik olaylardan sonra esmerlere nazaran daha çabuk zedelenebilmektedir. Bu hasar da form bozuklukları dışında, idrar tutamama gibi fonksiyon bozukları da artmaktadır.
İDRAR KAÇIRMA NEDENLERİ? KADINLARDA
Bayanların bu şekilde şikayeti var ise önemsiz diye düşünülmeden doktora başvurmaları gerekmektedir. Küçücük bir sorun ileri de daha büyük sorunlar yaratabilmektedir.

İdrar Kaçırmanın Tipleri

3 Tip olarak bilinmektedir. Urge ( Sıkışma Tipi), stres tipi ve karma tipi olarak ayrılmıştır.

●    URGE : Sinir hassasiyetinden kaynaklanmaktadır.
●    Stres Tipi : İdrar kesesini kapatan kasların hasarları ile oluşmaktadır.
●    Karma Tipi : Her iki faktör de etkili olmaktadır.

İdrar Kaçırmanın Diğer Nedenleri

İdrar kaçırmada vajinal dokulardaki sarkmaların yapısının iyi tanımlaması gerekmektedir. Bazı durumlarda sarkmalar idrar kaçırma tedavileri sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Sarkmalar bazen idrar kaçırmaya neden olabilecek rahatsızlıkları da gizleyebilmektedir.

İdrar kaçırma şikayetlerinde bazen genital bölgede rahatsızlıklardan kaynaklanmaya bilmektedir. Bazı ilaçların etkisi de oluşabilmektedir. Bu ilaçlar alınırken iyi değerlendirme yapılması gerekmektedir. Depresyon, kalp ve tansiyon ilaçları bu şikayetleri de ortaya çıkarabilmektedir. Bu ilaçlar daha çok sinir hassasiyetini arttırmaktadır.

Anatomik bozukluktan kaynaklanan idrar kaçırmalarında sorunun araştırılması uzmanlık alanında yapılmalıdır. Şikayetini ifade etmesine rağmen gerekli tedavisi sunulamayan bir hastalık grubu da olabilmektedir.

Kaç Çeşit Tedavi Vardır?

Özel Egzersizler

Her türlü tanı konulan idrar kaçırmalar da genital bölgeye özel ezgersizler verilmektedir.

Yaşama İlişkin Öneriler

Mesane kaslarını çalıştıran egzersizler dışında gündüz bol, gece ise az su içmeleri önerilir.

Elektro Simülasyon Tedavisi

Bu tedavilerde cihazlar ile elektrotlar takılır o bölgedeki kasların gücü ve sıklığı arttırılmaktadır. Bu tedavi ilk aylar da her gün uygulanması gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar