HASAN TAHSİN KİMDİR? KISACA HAYATI ÖZET

Hasan Tahsin Yunan askerlere ilk kurşun atan kişi olarak tarihe geçmiştir. Hasan Tahsin asıl adı Osman Nevres'tir hayatı oldukca zor geçmesine rağmen Yunan işgalci askerlere ilk kurşun atan kişi ayrıca silahlı direnişi başlatan ilk kişi olarakta tarihe geçmiştir. Geçmişte yani tarihimizde bir çok kahramanın hayatı bir amaç uğrunda son bulmuştur. Gelin Hasan Tahsin kimdir? kısaca hayatını özet olarak okuyalım.

Hasan Tahsin hayatı kısaca

Mustafa Kemal Atatürk gibi selanikte doğdu ve aynı okulda okudu 1904 yılında Teşkilat-ı Mahsusa'ya girdi sonrasında adı bir suikastla anıldı İngiliz iki gazeteci türklere karşı kışkırtıcı çalışmalar başlatmıştır Hasan Tahsin ise iki gazeteciye suikast düzenleyerek 10 yıl hapis cezası almıştır.
HASAN TAHSİN KİMDİR? KISACA HAYATI ÖZET
1916 yılında tutuklu kaldığı hapishaneden kaçarak İstanbula gelmiştir. Yakalandığı verem hastalığının tedavisi için İsviçreye gitmeliydi fakat aranan kaçak olması İsviçreye gitmesini engellemiştir. Fakat pasaportuna babasının ismini yazarak İsviçreye giderek tedavi olmuştur.
Gerçek adı Osman Nevres babasının adı ise Hasan Tahsin yani anlayacağınız İsviçreye gitmek için babasının adını kullanmış ve hayatının sonuna kadarda babasının adıyla yaşadı bu yüzden kendisini herkez Hasan Tahsin olarak bilmiştir.

1918 yılında ise İzmire yerleşmiş İzmirde gazetecileğe başlamıştır. İttihat ve Terakki Fırkası'nı Hukuk-ı Beşer Gazetesinde yazmış olduğu baş yazılarında şiddetle eleştirmiştir.

Hasan Tahsin 15 Mayıs 1919 yılında şehit edildi. İşgalci Yunan askerleri izmir'i işgal etmek için geldiğinde ilk kurşunu Yunan askerlerine sıkmıştır fakat oracıkta şehit edilmiş adını tarihe yazmıştır.
Silahlı direnişi başlatması ve ilk kurşunu işgalci askerlere sıkması direnişi başlatan kişi olarak 1973 yılında ise anısına İzmir Konak Meydanına ilk kurşun anıtı dikilmiştir. İzmir'e gidenler il kurşun anıtını mutlaka görmüştür tarihimizde Hasan Tahsin gibi bir çok kahraman vardır. Onlar olmasaydı ülkemiz işgalci güçlerin elinde olurdu vatanım diyebileceğimiz bir vatanımız olmazdı değil mi?.

Yorumlar

Popüler Yayınlar