ERTESİ GÜN HAPININ ETKİLERİ

Korunmasız girilen her cinsel ilişkide diğer korunma yöntemlerinden daha fazla gebeliği önlemek amacı ile kullanılmaktadır. En etkili ve güvenilir doğum kontrol yöntemi spiral önerilebilmektedir. Fakat acil durumlar da ertesi gün haplarını başvurulmaktadır.

Ertesi gün hapları, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde mutlaka alınmalıdır. Haplar, ilişkiden sonra ne kadar kısa bir süre de alınırsa, koruma olasılıkları da o derece artmaktadır. Östrojen içeren ilaçlar da kusma, meme hassasiyeti, baş ağrısı, karın ağrısı, damla damla kanamalar gelmektedir. Progesteron içerenler ise bulantı ve kusmaya yol açmamaktadır.
ERTESİ GÜN HAPININ ETKİLERİ
Adet dönemlerinde yaşanan cinsel ilişkilerden sonra nadiren de olsa hamile kalma şansı bulunduğundan risk almamak adına adet zamanında da ertesi gün hapları kullanılabilmektedir.

Ertesi Gün Hapının Etkileri

Ertesi gün haplarının koruma oranları %70 ile %90 arasında değişiklik göstermektedir. Ertesi gün hapı kullanılması ile gebeliğin oluşma ihtimali de bulunmaktadır. Hap, ilişki ardından ne kadar çabuk alınırsa etkisi bir o kadar fazla olmaktadır.

Ertesi gün hapları, istenmeyen hamileliklerin yaşanmaması adına yalnızca acil durumlarda kullanılmalıdır. Devamlı kullanılabileceğiniz bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bundan dolayı da devamlı ve sık bir şekilde kullanılması vücuda zarar verecektir.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılabilmektedir?

Cinsel ilişki sıralarında korunma yöntemlerinde sorun çıkarsa, cinsel ilişki de prezervatifle ilgili sorunların yaşanmasında, doğum kontrol hapını almayı unutmaları, korunmasız yaşanan cinsel ilişkiler dışında, istenmeyen gebeliğin oluşumunu engellemek adına kullanılabilmektedir.

Yapılan araştırmalar arasında %75 gebelikten korunma ihtimali ortaya çıkmıştır. Hapın tam korunma sağlanabilmesi için hapların doğru kullanımı önemlidir.

Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkilerin ardından, olabildiğince kısa sürede alınması gereken, en geç 72 saat içerisinde kullanımın gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Bazı hapların kutusunda iki adet tablet bulunmaktadır. Kimisinde ise tek görebilirsiniz. 2 tablet var sa eğer aynı anda alınmalıdır. Eğer ilacı aldıktan sonra kusma ya da ishal olursa hapı yeniden almanız gerekebilmektedir.

ERTESİ GÜN HAPLARI ZARARLI MI? MAKALEMİZE'DE GÖZ ATABİLİRSİNİZ!

Yan Etkileri

●    Mide Bulantısı
●    Baş Dönmesi
●    Halsizlik
●    Baş Ağrısı
●    Meme de  Hassasiyet

●    Karın Ağrısı

Ara kanamalar da kimi zaman damla gibi ya da düzensiz lekeler görünebilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar