DIŞ GEBELİK NEDİR? NEDEN OLUR?

Dış gebelik döllenmiş olan yumurtanın rahim içine değil de dışına yerleşmesi ile olmaktadır. En sık görülenleri ise fallop tüpüdür. İlk 3 ayda yaşanan anne ölümlerinin büyük sebebidir. Gebeliklerin %1’inde görülme ihtimali vardır. Döllenmiş olan yumurta herhangi bir nedenden ötürü rahim boşluğuna kadar kendini tamamlayamaz.
DIŞ GEBELİK NEDİR? NEDEN OLUR?

Dış Gebelik Nedenleri

Tüplerin tıkanıklık olması yada tüplerde hareket kabiliyetini azaltan tüm durumlar dış gebeliğe uygun zemin hazırlamaktadır. En sık görüleni geçirilmiş enfeksiyonlar olmaktadır. Her enfeksiyon da ataklar dokulara bir miktar da harabiyet yaratmaktadır. Enfeksiyon çeşitlerine ve şiddetine bağlı olarak yapışıklıkların derecesi de değişiklik gösterebilmektedir. Yapışıklık rahim içerisindeki tüplerin iç kanalını kapatır. Bunun dışında tüplerin doğal yapısı bozmaktadır. Bu tıkanıklıklar spermin geçmesini engelleyecek kadar şiddetli ise kısırlık söz konusu olabilmektedir. Eğer tıkanıklık kısmi ise döllenme gerçekleşir fakat dış gebelik şansı daha yüksektir. Dıştan yapışıklıklar da hareket kabiliyeti bozulur ve ektopik gebelik gerçekleşir.

Yapışıklığa yol açan tek etken tabi ki de enfeksiyonlar değildir. Daha öncesinde geçirilen operasyonlar da dokulara yapışmalar neden olabilmektedir. En sık over kisti ile yapılan tıbbi müdahaleler, apandisit operasyon sonrası bu tür yapışıklıklar da meydana gelebilmektedir.

Bir diğer etkenlerden biri ise tüpler de var olan doğumsal şekil bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Mekanızma aynı şekilde döllenmiş olur fakat yumurtanın rahim içine ulaşması engellenir ve gene ortaya ektopik gebelik çıkar.

Rahim içerisinde bulunan kısımlar uzun süre dış gebelik riskini arttırıp arttırmadığı konusunda tartışma ortamı yaratılmıştır. Gerçekte spiral gebelik şansını oldukça azaltır. Fakat spiral kullanan kişinin de hamile kalması son derece zordur fakat bir hamilelik oluştuğu vakit bir dış gebelik olma olasılığı normale göre daha yüksektir. Spiral dış gebelik riskini arttırmamaktır. Ama spiral kullanan bir bayan gebelikten şüphe duyuyor ise bunun bir dış gebelik olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmelidir. Sadece progesteron içeren minipil türü doğum kontrol hapları tubal hareketleri azaltarak dış gebelik olasılığını arttırabilirler. .Benzer şekilde progesteron içeren sprirallerde de risk daha fazla yüksektir.

Daha önceden ektopik gebelik geçiren kişiler de normal şansa göre risk daha yüksektir. Bir dış gebelik geçiren bayan daha sonradan yine dış gebelik geçirme oranı %10 civarında yer almaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar