CİLT TONİĞİ NEDİR? TONİK ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI NELERDİR?

Özellikle cilt bakımına önem veren bayanlar ve erkekler cilt toniklerini daha çok kullanmaktalar erkeklere oranla bayanlar cilt bakımına daha fazla önem vermektedirler. Cilt toniğikleri alkolü ve alkolsüz olarak ikiye ayrılırken evde yapılan bir çok doğal cilt toniği bulunmaktadır. Cilt tipine göre yani kuru cilt, yağlı cilt ve karma cilt gibi cilt tiplerine göre hazır hazırlanan losyonlar cildi canlandırmak, temizlemek ve sıkılaştırmak için kullanılmaktadır.

Cilt toniği nedir? ne işe yarar?

Özel hazırlanan losyonlar cilt temizleme ve bakımında kullanılmaktadır. Toniklerin rahatlatıcı ve arındırıcı özelliğe sahip maddeler içermesi ayrıca antiseptik özelliği olması yağlanan ve kirlenen ciltleri temizlemek için ideal losyonlardır. Ciltteki kapanan gözenekleri açmak için çeşitli tonikler kullanılmakta ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra evde hazırlanan doğal toniklerde kimyasal içermediği için tercihlerin ilk sırasında bulunmaktadır.
CİLT TONİĞİ NEDİR? TONİK ÇEŞİTLERİ VE FAYDALARI NELERDİR?

Tonik çeşitleri

Alkollü ve alkolsüz tonik kullanımı cilt tipine göre değişmektedir şimdi sizlere cilt tipine göre tonik nasıl kullanılır açıklayalım.

Kuru cilt
Yağ salgılama oranı az olan ciltler kuru cilttir. Gözeneklerin kapalı olması yağ salgılama oranını azaltmaktadır bu nedenle cilt kuru kalır. Alkolsüz tonikler kuru ciltler için idealdir.

Yağlı cilt
Adı üstünde yağlı cilt, ciltte yağ oranı fazla olması nedeniyle sivilce ve akne gibi cilt sorunları yağlı ciltlerde daha sık rastlanmaktadır. Bu nedenle yağlı ciltler için alkollü tonikler önerilmekte ve cilde tonik uygulanmadan önce bir temizleyici ile cilt temizlenmeli sonrasında tonik uygulanmalıdır.

Karma cilt
Yanak bölgesi hariç alın ve burun çevresi yağlı olan ciltlere ise karma cilt tipi denmektedir. Karma cilde sahip kişilere ise önerilen tonik alkol oranı düşük olanlardır.

Cilt toniği nasıl kullanılır?

Tonik kullanmadan önce mutlaka cildi temizleme jelleri kullanılarak cildin temizlenmesi gerekir. Makyaj, kir ve yağdan arındırılması tonik kullanılmadan önce yapılması gerekenler arasındadır. Eğer ciltte mayaj kalıntıları kalmış ise tonik kullanımı işe yaramayacaktır bu nedenle mutlaka öncelikle cilt temizlenmesi gerekir. Pamuk yardımıyla ya da spey şişesiyle püskürtme işlemi yapılarak kullanılan toniklerin sonrasında nemlendirici kullanılır. Yüz tipine uygun nemlendirici tonik işleminden bir kaç dakika sonra yapılır.

Evde tonik yapımı, doğal tonik tarifleri

Kozmetik ürünlerinin yanı sıra evinizde hazırlayabileceğiniz tonikler bulunmaktadır. Evde doğal yollarla yapacağınız tonikler sayesinde kozmetik ürünlerine para harcamanıza gerek kalmadığı gibi kimyasal maddelerden yapılan ürünlerden de uzak durmuş olacaksınız. El yapımı tonik tarifleri ve faydalarını sizlere anlatmaya çalıştık cildinize göre el yapımı tonik tarifini seçerek uygulayabilirsiniz.

Sıkılaştırıcı tonik yapımı
Sıkılaştırıcı ve güneşten korunmak için pirinç toniğinin deneyebilirsiniz. Bir miktar pirinci suda bekletiniz ve cildinize uygulayınız. Princin cilde faydası oldukca fazladır.

Bir diğer cilt sıkılaştırıcı tonik ise papatya toniğidir. Papatya toniğini nasıl yapılır? bir tutam papatya 500 ml suda kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra cilde uygulanır. Ayrıca hazırlanan tonik buz kabında donrularak cilde bu kompresi yapılabilir.

Cilt bakımı için lavanta toniği kullanabilirsiniz. Öncelikle bir miktar suyu kaynatalım önceden kaynamış suyun içine melisa ve lavanta ekleyelim ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyelim. Sonrasında süzelim soğuduktan sonra pamukla tampon yaparak cilde uygulanır ayrıca bu karışıma bir fincan saf alkol eklenebilir eczanelerde saf alkol bulunmaktadır.

Gözeneklerin açılmasına yardımcı elma sirkesi toniği cildin yağdan arındırır ve kapalı gözenekleri açar. Elma sirkesi toniği yapımı bir miktar su ile elma sirkesini karıştırarak elde edilir.

Akneler için tonik yapımı
Akneler için limon toniği yapımı soda ve limon suyunu karıştıralım sonrasında karışımı cilde uygulayınız. Bir müddet beklendikten sonra cildinizi ılık su ile durulayın. Limon toniği aknelerle savaşır ve cildi yağdan temizler.

Cilt bakımı için kullanılan cilt toniği hakkında bilgileri sizlerle paylaşmış olduk sizlerde cilt tipinize göre hangi toniği kullanmanız gerektiğini bu sayede öğrenmiş oldunuz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar