AT NASIL AYAKTA UYUR?

Atların hayatımızda ayrı bir yeri olduğunu biliyoruz. Eskiden ulaşım gibi bir çok işi atlar sayesinde yapan insan oğlunun atlar ayakta nasıl uyur? halen bilimsel açıklamasını bulamamış fakat atların yaradılış özelliklerinden biri olduğunu biliyoruz. Ayakta uyuyan atlar ilginçtir kesinlikle yere düşme gibi bir durumla karşılaşmazlar. İç güdüsel hareket eden bu canlıların ayakta uyuma nedenleri ise tehlikelere karşı hep hazır halde durmalarıdır.
AT NASIL AYAKTA UYUR?
Günümüzde atlar, at yarışları gibi bir çok alanda kullanılsada bazı kırsal kesimlerde halen insanlara faydalı işlerde kullanılmaktadır. Binek hayvanlar arasında en iyileri olduğu kesin ayakta uyuma özellikleri ise bizlere uyku esnasında ayakta nasıl durduklarını düşündürmekteler. Aslında bilimsel olarak kanıtlanmasada kanıtlanmış bir bilgi ise atların uyku esnasında bacaklarındaki kemiklerin kitlenerek yere düşmeleri engellenmekte bu nasıl olur diyenler için yaradılış özelliği diyebiliriz.

Atlar Ayakta Nasıl Uyur?

Kemik yapısının bu özelliği diğer canlılara verilen özellikler gibi hayatta kalmak için verilen bir özellik olması gerek. Atlarda ayakta uyuma alışkanlığı genelde evcil atlarda görülmekte yabani hayvanlarda ise sürü halinde yaşadıkları için pek ayakta uyuma alışkanlıkları yoktur. Evcil olanlar yerine alışması sonucu tedirginliklerinden kaynaklanır ve içgüdüsel hareket ettikleri için kendilerini güvende hissetmezler. Sürü halinde yaşayan yabani atlar ise sürüye güvendikleri için kendilerini güvende hissederek uzanarak uyurlar.

Ayakta uyuma alışkanlıkaları çok nadir olsada atların en ilginç özelliklerinden biri olduğu kesin. Şunu belirtmek isterimki her evcil at ayakta uyumaz kendini güvende hissetmeyen at iç güdüsel hareket ederek tehlikelere karşı ayakta uyur.

İsterseniz konumuzu biraz toparlayalım atlar ayaktada uyur uzanarakta bütün at türleri aynı özelliklerde yaratılmıştır. Atlar içgüdüsel hareket ederler kemik yapıları ayakta uyuma özelliğinde yaratılmıştır. Atların ayakta uyuma esnasında yere düşme gibi bir durumla karşılaşması söz konusu değildir. Her zaman bu şekilde uyumazlar sadece gerektiği durumlarda atlar ayakta uyur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar