ADET GEÇİKTİRİCİ İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Adet, kimi zamanlarda kişiyi zora sokar ve can sıkıntısına yol açan bir durumdur. Kimi bayanda 21 günde tekrarlanırken, kimisinde 35 günde de tekrarlanabilmektedir. Bazen 3 ve ya 7 gün boyunca devam eder. Bu süreçte kişi alıngan, huysuz veya sinirli olabilmektedir.

Adet geçiktirici ilaçlar hakkında bilgiler

Tatile gidecekken adet oldunuz ve tatili de erteleme gibi bir durumunuz yoksa burada ilk akla gelen adet geciktirici olmaktadır.
ADET GEÇİKTİRİCİ İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ VAR MI?

Adet Geciktirici İlaçlar Ne Zaman Alınmalı?

Adet geciktirici olan ilaçlar adet dönemi başlamadan 2-3 gün içerisinde alınmalıdır. Günde 3 defa sabah, öğlen ve akşam düzenli olarak tok karnına alınmalıdır. İlacı kullanmayı bıraktığınızda en geç 72 saat içerisinde adet olabilirsiniz. Amacımız adetin bir ileri ki tarhe alınmasıdır. Her ay yumurtalar olgunlaşırken östrojen, olgulaştıktan sonra ise progesteron üretilmektedir.

Yan Etkileri Var mı?

İlk olarak hamile veya hamile kalmaya çalışan kişiler bu ilaçları kullanmamalıdırlar. Ayrıca karaciğer yetmezliği olan kişilerinde ilacı kullanmaları tavsiye edilmemektedir.

Çok Sık Görülen Yan Etkiler

●    Rahimde Kanama
●    Baş Ağrısı
●    Ödem
●    Baş Dönmesi
●    Bulantı

Çok sık görülen yan etkiler dışında diğer yan etkiler de prospektüsünde yazmaktadır.

Adeti 10 günden fazla ertelenmesi ile vücutta değişiklikler meydana gelebilmektedir. Göğüsler de şişme ve ödem hissi oluşabilir. Adet günü uzayabilir veya kanama artabilir.

İlacın etki gösterdiğini, beklenen gün kanama gelmediğinde anlayabilirsiniz. Eğer kanamanız olursa büyük ihtimalle kullanımda hata yapmış olmalısınız.

İlaç, kesinlikle hamileliği önlememektedir. Bu durumda bazı kişiler adet geciktirici ilaçların hamileliği önlediği düşünülse de kesinlikle böyle bir şey olmamaktadır. İlaç sadece adet geciktirmektedir. Tek başına hamileliği engelleyemez.

Adet geciktirici haplar çok sık yapılmadıkça vücuda bir zarar vermemektedir. 1 sene içerisinde 2 defa kullanılması bir sorun teşkil etmeyecektir fakat mecbur kalınır 3 defa daha kullanılabilir. Vücudun doğal döngüsünün bozulmaması için az kullanılmalıdır.

Bazı kişilerde ilaç kullanılmadan önce ultrason ile rahim içi ölçme gerekli olabilmektedir. Rahim içindeki yapısına göre östrojen veya progestoron içerik ile değerlendirilmeye alınır. Genel olarak bu tür adet geciktirici ilaçlar da yalnızca progestin içermektedirler. Fakat her progestinin hafif östrojenik aktivitesi de bulunmaktadır. Çok östrojenik aktivitesi fazla olanlar tercih edilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar