ADET DÖNGÜSÜ NEDİR? ADET DÜZENSİZLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?

Adet döngüsü aylık bir düzen olarak vücudunda olası bir hamilelik için olan hazırlıktır. Her ay, yumurtalıkların bir tanesi yumurta bırakır bu işleme de ovulasyon adı verilmektedir. Aynı zamanlarda, hormonal değişiklikler için uterusu hazırlamaktadır.

Menstural döngü, bir periyodun birinci gününden diğer birinci gününe kadar olan sayı her bayan için aynı şekilde olmaktadır. Adet kanamaları 21 ila 35 gün arasında meydana gelebilmektedir. 2 ila 7 gün arasında adet kanamaları devam etmektedir. İlk adet olan kişinin kanamaları düzensiz olsa da yaş ilerledikçe adet kanamaları da düzenli hale gelmeye başlamaktadır.
ADET DÖNGÜSÜ NEDİR? ADET DÜZENSİZLİĞİ İÇİN NE YAPILMALI?
Adet döngüsü bayanlarda değişiklikler göstererek düzenli, hafif ağrılı veya ağrısız, kısa veya uzun olabilmektedir. Bu normal bir durumdur.

Doğum kontrol hapları adet döngüsünü değiştirebilmektedir. Uzman ile görüşerek o şekilde hapları kullanmanız daha iyi olacaktır.

Adet dönemlerinde değişiklikler meydana gelebilmektedir. Hamilelik ve emzirme zamanalrında geciken veya atlanan bir dönemde hamileliğin erken bir işareti olabilmektedir. Emzirme genel olarak hamilelik sonrasında adetin dönmesinde gecikme yapmaktadır.

Yeme bozuklukları, aşırı kilo verme veya aşırı egzersizler, anoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları olan kişiler de problemlere yol açabilmektedir.

Polikistik over sendromu yaygın hormonal bozukluklarda yumurta da küçük kistlerin oluşumuna ve düzensiz adet dönemlerine neden olabilmektedir.

Prematür ovaryan yetmezliği ise 40 yaş öncesi normal ovaryan işlevinin kaybını göstermektedir. Prematür ovaryan yetmezliğinde senelerce düzensiz veya nadir adet döngülüleri ortaya çıkabilmektedir.

Pelvik inflamatuar hastalıklar da üreme organlarında enfeksiyon nedeni ile düzensiz adet kanamaları oluşabilmektedir.

Rahim urları kanser olmayan büyüyen yapılara sahiptir. Ağrı adet döngüleri ve adet döngüleri aralarında kanamalara neden olmaktadır.

Adet Düzensizlikleri İçin Neler Yapılır?

Bazı kadınlarda doğum kontrol haplarının kullanımı adet döngülerini düzeltilebilmektedir. Bazı bayanlar da doğum kontrol hapları da pek işe yaramamaktadır.

Düzenli pelvik testleri üreme organlarını etkileyen problemler ile tanıyı çabucak koyabilmektedirler.

Adet döngünüzü izlemeniz, vücudunuz da nelerin normal olup olmadığını bulmanızda yardımcı olacaktır. Eğer adet kanamalarınız durursa veya uzun süre aralıklar da oluyor ise mutlaka bir uzmandan yardım almanız da gerekmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar