MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Meme kanseri erkeklere nazaran kadınlarda sık görülmekte yaklaşık 8 kadından 1 meme kanserine yakalanma riski altındadır. Meme kanserinden korunmak için yapılacak bazı önerileri bu konumda paylaşacağım. Göğüs kanseri kaç yaşında ortaya çıkar? Daha çok 50 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır tabi bu genç kadınlarda görülmeyeceği anlamına gelmiyor nadirde olsa genç kadınlarda da ortaya çıkmaktadır.

Göğüs kanseri yani meme kanseri kimlerde sık görülür? Fazla kilo, 12 yaşından önce erken adet olma, menepoza geç girmek, genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam, hiç doğurmamış ve emzirmemiş bayanlarda meme kanserine yakalanma riski yüksektir.
MEME KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER
Kısaca meme kanseri belirtileri nelerdir bahsedelim; Koltuk altı ya da memede şişlik, sertlik gibi kitle oluşması, kanlı ya da şeffaf renkli akıntı, memede şekil bozukluğu meme ucunun içe çekilmesi ya da çökmesi gibi, meme ucunun derisinde kabuklanma ve soyulma gibi değişiklikler, memede kızarıklık ya da yara oluşması, meme üzerinde şişlik, içe doğru çekilme, ödem ve portakal kabuğuna benzer görünüme benzemesi gibi bir çok belirti göğüs kanserine işaret edebillir.

Meme kanserinden korunmak için bazı öneriler

Uzmanlar meme kanserine yakalanmadan önce alınacak önlemlerden bazılarını bizlere anlatmakta mutlaka bizlerde bu önerileri dikkate almalıyız. Bakalım meme kanserinden korunmak için neler yapılmalı?

Vücudun kilo kotrolünü düzenli olarak yapmalısınız. Örneğin vücut ağırlığınızı boynunuzun karesine bölerek 25'i geçmemesine dikkat ediniz bu duruma vücut kitle indeksi denmektedir yani 25'in altında olması gerektiğini uzmanlar aktarmaktadır. Eğer kanser tanısı almış iseniz kilo almamaya dikkat edinizki fazla kilo östrojen üretimini sağlar.

Düzenli olarak egzersiz yapmaya özen gösteriniz. Peki düzenli olarak egzersiz nasıl yapabilirsiniz. Örneğin her gün hızlı tempoda 1 saat yürüyüş yapabilirsiniz. 4-5 gün bu şekilde yürüyüş yaparak haftada 5-6 saat egzersiz yapmış olursunuz.

Beslenme alışkanlığına dikkat edilmelidir. Sofradan çok doymadan kalkılması gerektiği yönünde hadis-i şerifler duymuşuzdur günümüz teknolojisinde bilim sofradan doymadan kalkılması gerektiğini sağlık açısından faydalı olduğunu bizlere açıklamaktadır. Peygamber efendimizin hangi yaptığı sağlık açısından zararlı olabilirki değil mi? neyse devam edelim özellikle beslenirken karbonhidrattan uzak durulmalı aynı zamanda  şekerden de uzak durulmalıdır. Bal tüketimi ise çok sınırlı olması kaydıyla tüketilebilir. Yumurta yenmesinde sakınca yoktur. Yağsız kırmızı eti haftada iki gün tüketin. Meyve ve sebze tüketirken mevsiminde tüketmeye dikkat ediniz tabi aşırıya kaçmadan meyve ve sebzeleri tüketiniz. Eğer insülin direnciniz bulunmaktaysa kontrol altında tutmalısnız.

Uykunuzu düzene sokmalısınız en azından günde 6-7 saat mutlaka düzenli olarak uyumalısınız.

Yemek saatiniz, uyku saatinizin her gün aynı saatte olmasına dikkat ediniz. Yani yaşamınızı düzene sokmalısınız.

Takıntılarınızdan kurtulmalı ve stresi kontrol altına almalısnız. Peki nasıl yaparım diye düşünüyorsanız size tavsiyem spor yapın spor yaparken vücuda zarar veren bu etkenleri düşünmezsiniz. Çünkü stresin kansere etkisi bulunmaktadır.


Son olarak sizi strese sokan ve mutsuz eden erkeklerden uzak durmayı öğrenmelisiniz. Sizi hak etmeyen strese sokan erkekleri hayatınızdan çıkarmayı bilmelisiniz.

Göğüs kanseri hakkında önemli bilgileri sizlere sunmuş bulunmaktayım. Eğer göğüsünüzde anormal bir değişiklik yada yukarıda bahsettiğim belirtilerle karşılaşırsanız mutlaka doktora gidip muayene olmalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar