AĞIZ İÇİNDE TEKRARLAYAN YARALARA DİKKAT!

Toplumun yüzde 10'unda ağız yarası görülmekte uzmanlar sık sık tekrarlayan ağız yaralarına dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunmaktalar. Bir çok kişi ağız içinde çıkan yaraları umursamaz hafife alır. Fakat ağız içinde çıkan yaralar çoğunlukla kadınlarda sık görülmektedir. Ağız içinde oluşan yaralar konuşma, çiğneme ve gülmeyi zorlaştırır ağrılı seyir ettiği için yaşam kalitesini oldukca düşürür.
AĞIZ İÇİNDE TEKRARLAYAN YARALARA DİKKAT!
Toplumun yüzde 10'unda ortaya çıkan ağız içi yaraları genelde ağrılı seyir ederken dudak içinde, dil, damak ve yanak iç yüzünde grimsi beyaz görünümlü lezyonlardır. Tedavi edilsede haftalarca iyileşmesi sürebilir ayrıca biri tam iyileşmeden yenisi ortaya çıkabilir.

Ağız içi yaraların hızlı oluşmasını ve kötüleşmesini etkileyen bir çok neden bulunmakta fakat henüz yaraların tam olarak neden kaynaklandığı tespit edilememiştir. Yaraların aynı anda farklı bölgelerde bir kaçtane olarak da görülme ihtimali yüksektir genelde tek yara halinde ortaya çıkar.

Ağız içi yaralarından korunmak için uzmanlar ağız bakımına önem verilmesi gerektiğini belirtmektedirler. Düzenli ağız bakımı yapılırken gargara ve dişmacunu seçimine dikkat edilmeli. Gargara alkol içermemelidir. Diş macunu sodyum lauril sülfat (SDS) içermemelidir. Ayrıca aşırı tuzlu, baharatlı ve asitli besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli uyku şart. Uykunuzu ve beslenme şeklinizi düzene sokmalısınız çünkü oral yaralar düzensiz yaşam tarzı yaşayan kişilerde daha çok görülmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar