ADEM ELMASI NEDİR?

İnsanoğlunun çok garip bir yapıda olduğunu söylememize gerek yoktur sanırım. Bu garipliklerden biri de halk arasında Adem Elması olarak bilinen larinks tümseğidir. Eğer Adem elması nedir diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızda fayda vardır. Bu konu hakkında detaylı bilgilere ve ilginç noktalara yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Adem elması boyun bölgesinin içerisinde bulunan larinksin tiroit kıkırdağı tarafından sarılması sonucunda dışarıya doğru çıkıntı oluşturması şeklinde görülür. Bu çıkıntı genel olarak erkeklerde daha çok belirgindir. Bayanlarda da bulunur ancak erkeklerinki kadar belirgin değildir.
ADEM ELMASI NEDİR?
Adem elmasının erkeklerde daha belirgin olmasının nedeni tiroit kıkırdağının iti tarafının 90 derecelik bir açı yapmasıdır. Oluşan bu açının birleşme noktası olarak görülür ve belirginliği daha da artar. Bayanlarda ise bu açı 120 derece kadar çıkmaktadır. Bu da oluşan çıkıntının birleşme noktasının daha küçük olması ve görünümünün daha az belirgin olması demektir.

Adem elması hakkında geçmişten günümüze birçok konuda faklı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların geneli erkekler üzerine olmuş ve çok ilginç bilgiler edinilmiştir.

•    Adem elması erkeklerde ergenlik dönemi ile birlikte hormonal aktiviteye bağlı olarak daha da belirgin bir hal alabilmektedir.

•    Adem elması erkekten erkeğe farklılık gösterebilir ve gelişimi bir anda hızlanabilir.
•    Boyun bölgesinde bulunan çıkıntının büyümesi çok ani olabilir ve bu bir cinsiyet ayrımı niteliklerinden biri olarak görülür.

•    Adem elması yapılan incelemeler sonucunda cinsiyetin daha kolay ayrılabilmesi için bir kriter olarak ele alınmıştır. Tabii bu konu evrime kadar dayanmaktadır ve araştırmalar bu yönde ilerlemektedir.

•    Adem elması diye adlandırdığımız çıkıntı aslında ses kutumuzu koruyan bir duvar görevindedir. Bu duvar ince olmasına karşın yeterince sağlam bir yapıdadır. Bu özelliği daha büyük olanlar küçük olanlara göre avantaj sahibi olarak gösterilmektedir.

•    Adem elmasının ses kutusunu koruduğu ve çıkarılan sesler üzerinde etkisinin olduğunu bilinmektedir. Öyle ki Adem elması büyük olan kişilerin sesleri daha kalın ve derinden çıkmaktadır.
•    Ergenlik döneminde kişilerin seslerinde olan değişiklik işte tam da bu nedenden dolayı olmaktadır.

•    Everim bu yapıya çok farklı bakmaktadır. Bu teorinin belirttiği şey: Adem elması evrimsel süreçte büyüklüğü ile önem kazanmıştır. Adem elması büyük olanlar çıkardıkları tok sesler ile yırtıcıları korkutmuşlar ve bunu avantaja çevirmişlerdir.

Peki Adem elması lafının nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Eğer merak ediyorsanız bu noktayı çok iyi okumalısınız zira oldukça ilginç bilgiler edineceksiniz.

Adem elması sözü isminden de anlaşılacağı gibi ilk insan olan Adem'den gelmektedir. Adem ve Havva'nın yedikleri yasaklı elma nedeniyle boğazlarının bu şekilde olduğu düşünülmektedir. Yenilen elmaların boğazlara takılıp orada kalması sonucunda alınan şeklin böyle olduğu düşünülmektedir ancak birçok bilim araştırmacıları bu teze karşı çıkmaktadır. İşte Adem elması sözü bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar