TOPUK DİKENİ NEDİR? TOPUK DİKENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bir çok kişinin yaşamış olduğu ortak sorunu topuk dikeni rahatsızlığıdır. Topuk dikeni çok yaygın olduğu için bir çok kişide hayatı olumsuz etkilemesi yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Topuk dikeni nasıl geçer? araştırmalarımda edindiğim bilgileri sizlere aktaracağım. Ayrıca topuk dikeni tedavi yöntemlerini ve bir çok bilgiyi bu makalemde anlatacağım.

Topuk dikeni nedir?

Ayaklardaki yaylanma sistemini sağlayan kasın kısa olması sonucu ortaya topuk dikeni çıkar. Genel olarak kemiklerde oluşan sorun olarak bilinmekte aslında anlattığım gibi yaylanma sistemindeki kasın topuk bölgesine bağlandığı o bölgedeki kasın kısa olmasıdır. Yani ayak altındaki bulunan tendonun kısalması nedeniyle ortaya topuk dikeni çıkmaktadır.
TOPUK DİKENİ NEDİR? TOPUK DİKENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kimlerde daha sık görülür?

Daha sık görüldüğü kişiler ise kilo sorunu olan kişiler, ayak basma ve düz tabanlık gibi problemleri olan kişilerde sık görüldüğü gözlemlenmiştir.

Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Bir çok yöntemle topuk dikeni tedavisi yapılmaktadır tedavide amaç germe egzersizleriyle kısalan kasın yani tendonun uzatılmasını sağlayarak ayağın eskisi gibi yaylanma görevini yapmasını sağlamaktır. Bu egersizlere ise aşil tendonu denmektedir yani germe egzersizleri.

Tedavi için basma kusurları tesbit edilerek tabanlık önerilebilir. Tabanlığın görevi ise yere ayağın düzgün şekilde yere basmasını ve yürüyüş alışkanlığının düzeltilmesi sağlanmaktadır.

Olumlu sonuç veren egersizler ve aynı zamanda tabanlık kullanımı bazı hastalarda topuk dikeni iyileşme göstermez bu nedenle bir diğer tedavi ise geceleri takılan atel kullanımıdır. Topuk dikeni tedavisinde atel kullanmanın amacı ise ayağın 90 derece durmasını sağlayarak kısalan kasların eski haline gelmesidir.

Egzersizler, fizik ve atel kullanımı gibi tedaviler işe yaramıyorsa cerrahi müdahele uygulanarak kısalan kasın uzatılması dağlanmaktadır.

Topuk dikeninden korunmak için ayak sağlığına dikkat etmeliyiz doğru yürüyüş ve doğru ayakkabı seçimi ilk yapmamız gerekenler diyebilirizki çünkü ayaklar vücudun tüm yükünü taşımaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar