ŞAHMERAN EFSANESİ NEDİR? KISACA

Efsanelerin hayatımızda önemli bir noktada bulunması ve bizlere ilham vermesi gerçekten onların önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu efsanelerden bir tanesi olan Şahmeran doğu kültürünün en çok benimsediği efsanevi türlerden biridir. Şahmeran efsanesi nedir gibi soruları bulunan kişiler yazımızın devamını okuyarak akıllarındaki soru işaretlerini giderebilirler. Son derece ilginç bir yapısı bulunan Şahmeran hakkında detaylı bilgileri vereceğimiz bu yazıda ilginizi çekebilecek türden bilgiler de bulabilirsiniz. Şahmeran nedir? Şahmeran kimdir?

Efsaneye göre Şahmeran'ın vücudunun üst bölümü çok güzel bir kadın, alt tarafı ise çirkin ve uzun bir yılanmış. Doğu kültürüne ait olan bu yaratık mitolojik bir efsane olarak dikkatleri çekmektedir. Tarsus ve dolaylarında yaşadığı efsanenin notları arasında bulunmaktadır. Yılanların padişahı olarak bilinen Şahmeran bakın daha hangi özelliklere sahip...
ŞAHMERAN EFSANESİ NEDİR? KISACA

YILANLARIN ŞAHI ŞAH MERAN'IN ÖYKÜSÜ

Şahmeran aslında çok ama çok iyi, kendini insanların hizmetine adamış bir canlıdır. Yaşam alanı olarak yer altını tercih eder. Burada yılanları ile birlikte hayatını sürdürür ve onun sadık hizmetçileri vardır. Bu hizmetçiler birer yılandır ve ona sürekli olarak itaat ederler. Günün birinde Şahmeran yer altındayken Cemşab ve bir arkadaşı buldukları balı paylaşma kararı alırlar. Arkadaşı Cemşab'a pay vermemek için onu bir kuyunun dibine bırakırlar. Cemşab bu esnada bir delik görür ve bu deliği geçebileceği kadar büyütür. İçeriye bir ışık huzmesi süzülür ve Cemşbap Şahmeran'ı görür. Şahmeran ve Cemşab tanışır, çok iyi arkadaş olurlar. Şahmeran Cemşab'ı çok sever. Bu doğrultuda insanların gelişmemiş tıp tarihine dayalı olarak Şahmeran Cemşab'a çok değerli tıp bilgileri verir. Cemşab bu verilen bilgileri hayatına uyarlama kararı alır ve çok çalışır. Aslında Cemşab bilinen ilk lokman hekimdir.

Bu olaydan sonra Cemşab ile Şahmeran birlikte yaşamaya başlarlar. Aradan çok uzunca bir zaman geçer ve Cemşab evine dönmek ister. Bu konuda Şahmeran onun gitmesini istemez ancak Cemşab kararlı olduğu için mecburen onu bırakır. Evine dönen Cemşab'a kendisini gördüğünü söylememesi için söz alır Şahmeran. Cemşab evine döner ve aradan biraz zaman geçer. Dönemin padihaşı hastalanır ve yataklara düşer. Hastalığının tek çaresi Şahmeran'ın vücudunda gizlidir. Vezir bu bilgiyi öğrenir ve Şahmeran'ı öldürüp padişahı iyileştirmek ister. Bu yüzden bütün insanları hamama toplayıp onları gizli gizli izler. Bunun nedeni ise Şahmeran'ı gören insanların vücudunun pullarla kaplı olmasıdır. Bir gün vezir Cemşab'ı da hamam çağırır ve onu gizlice izler. Bu esnada Cemşab'ın vücudunu görür ve zorla konuşturur. Artık Şahmeran vezirin eline geçmiştir.

Vezir Şahmeran'ı öldürmek ve padişahı öldürmek ister. Son bir dileğinin olup olmadığını sorar ve Şahmeran Cemşab ile konuşmak istediğini söyler. Şahmeran Cemşab'a:

- Ben ölünce etimin suyunu kaynat ve bu suyu vezire içir. Diğer etimi de pişir ve padişaha yedir. Cemşab bunların aynısını yapar. Vezir suyu içer ve aniden ölür. Padişah eti yer ve eskisinden daha sağlıklı olur. Bu sayede Şahmeran kendi intikamını almış olur.

Efsanenin bilinen bir kısmına göre hala Şahmeran'ın yılanları öldüğünü bilmemektedir. Eğer bu yılanlar Şahmeran'ın öldüğünü öğrenirse bütün şehri basacak ve tüm insanları öldürecek. Şahmeran'ın intikamını almış olacaklar. Ancak Şahmeran çok iyi ve insanların iyiliğini düşünen biri olduğu için yılanlarının bunu öğrenmemesi için birçok hileye başvurduğu söylenmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar