SAĞLIK AÇISINDAN ALATURKA TUVALET Mİ? ALAFRANGA TUVALET Mİ?

Değerli okurlarım bugün haber sitelerini dolaşırken bir habere denk geldim ve Ülkemize has tuvaletlerin avrupada yapılan araştırmalara göre daha sağlıklı olduğu ortaya çıkmış bana bu haber ilginç geldi. avrupalıların bizim mutfağımıza, tuvalet taşımıza özenmesi gibi bir çok hususda fakat toplumumuzun bir çoğuda avrupaya özenmesi beni biraz düşündürdü. Evet haberimiz şu alaturka tuvalet mi? daha sağlıklı yoksa alafranga tuvalet mi? daha sağlıklıdır.

Alaturka tuvalet bildiğini gibi ülkemizdeki yaygın tuvalettir. Alafranga tuvalet ise avrupadan ülkemize gelen bir çok kişininde sevmediği oturmalı klozet tuvaletlerdir bunları biliyorsunuz gelelim yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlara.
ALATURKA TUVALET Mİ? ALAFRANGA TUVALET Mİ?
Alaturka tuvalette kişi dışkısını yaperken squat pozisyonuna benzer duruş sergilediği için dışkının  daha kolay dışarı atılmasını sağladığı ve sağlık açısından ülkemizde yaygın kullanılan tuvalet sisteminin faydalı olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Evet bir çok ülkede yapılan araştırmalarda hangi tuvalet sağlıklıdır sorusuna yanıt aranmış bizim geleneksel tuvaletimizin sağlık açısından daha faydalı olduğu ortaya çıkmış. Klozet tuvaletlerin hijyen açısıdan pek sağlıklı olmadığını biliyorduk fakat bir de sağlık açısından yararlı olmadığını görünce ülkemizde hızla yayılan klozet sevdasından vaz geçmemiz gerektiğini anlamış olduk.

İsrailli bir araştırmacı 28 gönüllü üzerinde yaptığı test sonucu ortaya çıkan veriler şunlar; Klozette yapılan tuvalet ihtiyacı 114 ve 130 saniyeleri arasında sürerken alaturka tuvalette ise 51 saniye kadar süre ortaya çıkmıştır. Ayrıca 28 gönüllü ise alaturka tuvaletlerde ihtiyaclarını daha rahat giderdiklerini söylemişler.

Japonların yaptığı araştırmada ise 6 gönüllü katılmış ve klozette yapılan tuvalet ihtiyacında karınlarını normalden fazla sıktıklarını ve alaturka tuvaletlerde ise daha rahat yaptıklarını anlatmışlar.

Pakistanda yapılan bir araştırmada ise bizim bildiğimiz ve ülkemizde yaygın olan tuvaletlerde anal yırtıkları olan hastalar dışkılarını daha acısız ve rahat yaptıklarını belirtmişler.

Kısaca ülkemizde yaygın olan tuvalet sisteminin daha sağlıklı olduğu diğer ülkelerde de kanıtlanmış ve yakında tuvaletlerimizide elimizden alıp klozetleri bize verirlerse hiç şaşırmayın çünkü ülkemizde avrupaya benzeme özentisi bir hayli fazla.

Yorumlar

Popüler Yayınlar