KİNOA NEDİR? KİNOANIN FAYDALARI NELERDİR?

Son yılların popiler bitkisi kinoa genelde veganlar ve vejeteryenlerin tüketmektedir fakat kinoa bitkisi ülkemizde yetişmemektedir. Kinoa Güney Amerikadanın And adı verilen dağlarında yetişmektedir. Besin değeri oldukca yüksektir içeriğinde neredeyse bütün vitaminleri barındırmaktadır. Kinoa A, B, B2, C, D ve K vitamini bakımından zengin bitkidir bu yüzden astronotların daha sık kullandığı bitki türü diyebiliriz çünkü uzun süre tok tutma özelliği vardır.
KİNOA NEDİR? KİNOANIN FAYDALARI NELERDİR?
İçeriğinde yeteri miktarda amino asitleri bulundurmakta yani tam protein içeren besin kaynağıdır. Minareller bakımından da oldukca zengin olan kinoada demir, magnezyum ve manganez bulunmaktadır. Kinoa nedir? sorusuna cevap verdik şimdi sağlık açısından kinoanın yararlarına geçelim.

Kinoanın faydaları nelerdir?

Kilo koruyucudur ayrıca zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Uzun süre tok tutma özelliğine sahip olması tam protein kaynağı olduğunu göstermektedir.

Diyet yapanlar için tercih edilebilirki lif oranı yüksektir.

Kolesterolede etkisi büyük iyi kolesterolü sabit tutarak total kolesterolü düşürmektedir.

Lif oranının yüksek olması nedeniyle sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Demir bakımından yüksek olması anemi hastalarına beslenmelerine önerilmektedir.

B2 vitamini ve antioksidan özelliği olduğu için sinir sistemi için sağlık ve elzemdir.

İçeriğindeki magnezyum mineralinin yüksek olması sinir sistemindeki duyarlılığı azaltarak ağrıları dindirmekyedir. Ayrıca kronik migren ağrılarını iyi gelir.

İçeriğindeki bir diğer mineral manganez olduğu için vücudun enerji üretmesine yardımcı olarak protein sentezler. Ayrıca kemik fonksiyonları ve sinir fonksiyonlarını geliştirir.

Çölyak hastalığı olanlara glüten alerji yaptığı için kinoada glüten bulunmadığı için çölyak hastaları tüketebilir. Ayrıca glütensiz beslenme gereği duyanlar için ideal besin kaynağıdır.

Kinoa nasıl yenir?

İlk önce kinoanın kabuğunu soyarak suda biraz bekletiniz böylece acı tadı ortadan kalkar. Bulgur, pirinç ve hamur işlerinde kullanabilir, salata, soğuk yemekler ve kahvaltıda müslilere ekleyerek tüketebilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar