HALÜSİNASYON NEDİR? HANGİ DURUMLARDA GÖRÜLÜR?

Bazı kişilerde meydana gelen bu rahatsızlık, gerçekte var olmayan şeyleri varmış gibi gösterebilir. Bazı durumlarda kişi gördüklerini algılayamaz ve kesin olarak varlığına inanır. Bazı hallerde ise bu durumu yaşayan kişi gördüklerinin gerçek olmadığını bilir ve halüsinasyon gördüğünü düşünür. Çok farklı etmenlere bağlı olarak orataya çıkabilmektedir. Aklınıza hemen: "Halüsinasyon nedir? Hangi durumlarda görülür?" soruları gelebilir. Daha fazla bekletmeden bu soruların cevaplarını verelim.

Halüsinasyon duygusal ve sinirsel olarak meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda kişi gerçek hayatta 5 duyu organıyla algılayamadığı şeyleri algıladığını düşünür. Bu tip durumlara ise halüsinasyon adı verilir. Bu tip durumlarda kişi gördüğü şeylerin gerçek olduğunu sanır. Dışarıdan bakıldığında basit bir sorunmuş gibi gözükebilir ancak hastalık ile tanıştığınızda ardı ardına gelen problemler ölümlerle bile sonuçlanabilir. Bu nedenle tedavi gerektiren bir durumdur.
HALÜSİNASYON NEDİR? HANGİ DURUMLARDA GÖRÜLÜR?
Halüsinasyon gören kişilerin yaşamları alt üst olabilir. Hayatı değişime uğrayan ve dengesi bozulan kişiler daha sonraki evrelerde olumsuz şeylerle karşılaşabilir. Halüsinasyon çok farklı etmenlere bağlı olarak kişide meydana gelebilir. Geçirdiğiniz bir rahatsızlık halüsinasyonlara sebebiyet verebilir.

Halüsinasyona etki eden durumlardan bir tanesi migren ve onun neden olduğu baş ağrısıdır. Bu tip sorunlara tıpta ağrı kesiciler ile tedavi uygulanır ancak bazı durumlarda bu ilaçlar etki göstermeyebilir. Baş ağrıları kişilerde halüsinasyona neden olabilir ancak kişi gördüğü şeylerin baş ağrısı nedeniyle oluştuklarını ve gerçek olmadıklarını bilir. Bu türe ise algılanabilen halüsinasyonlar denmektedir. Gerçek bir halüsinasyon olarak sayılmayan bu durumlar geçicidir. Gerçek halüsinasyonlarda kişi duydukları ya da gördükleri şeylere kesinlikle inanırlar. Onların peşlerinden giderek varlığına yemin bile edebilirler. Bu rahatsızlık kişinin algısını tamamen bozar ve doğru düşünememesine neden olur.

Sıradan bir halüsinasyon durumu 5 duyu ile algılanır. Ancak bu türün dışında da algılanabilen halüsinasyon durumları vardır. Kişiler ruhsal bozukluklar ile beraber bir çok kişinin düşüncesini okuyabildiğini düşünür. Ya da zorla bir düşüncenin beynine sokulduğuna inanırlar. Bu tip durumlar duyu organları ile algılanmazlar ve ruhsal halüsinasyonlar olarak değerlendirilirler. Bu durumlar yaşlı kişilerde meydana geldiğinde halüsinasyon olarak sayılmamaktadır. Ancak geçlerde görüldüğü durumlarda halüsinasyon olarak nitelendirilirler.

Halüsinasyonun bir çok etmene bağlı olduğunu söylemiştik. Bu etmenler değişiklik göstermekle birlikte kişide bazı duygu yolları ağır basabilir. Bunlar; aşırı stres, heyecan, yorgunluk, korku ve üzüntü olabilir. Bu etmenler neticesinde görülen cisimler ya da kişiler halüsinasyon olarak değerlendirilmezler. Halüsinasyona uyuşturucu madde, psikoz, psikonevroz, tifo, menenjit gibi durumlar neden olur. Böyle bir sorununuz varsa mutlaka doktora başvurmalı ve sorunu çözmelisiniz.

Yorumlar

  1. ben kendi açıklamamı yapayım. HALÜSİNASYON genel olarak bazı kişilerde daha sık gözlemlenir. bir hastalığa bağlı olarak veya olmaksızın. bazı ilaçlar da gösterebilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar