FESLEĞEN VE FESLEĞENİN FAYDALARI NELERDİR?

İnsanoğlu varlığından bu yana bir çok bitkiden faydalanmıştır. Doğanın bir lütfu olan bitkiler çok eskilerden beri alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam edilmektedir.
FESLEĞEN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
Bu bitkilerden biri olan fesleğen içerdiği bir çok etki sayesinde hayatımıza olan yararları ile bilinmektedir. Peki fesleğen nedir? Fesleğenin faydaları nelerdir?

Fesleğen ülkemizde Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'nde yetişmektedir. Dünyaya Güney Asya bölgesinden dağıldığı düşünülmektedir. Fesleğen bir çok derde şifa olmaktadır. Pek çok sağlık problemine de iyi gelmektedir. Sahip olduğu koku nefes açıcı olarak da kullanılmaktadır. Değişik ve hoş bir kokusu vardır. Bu bitki ılıman bölgelerde yetişmektedir.

Fesleğen içerisinde bol miktarda K Vitamini, demir, A Vitamini ve kalsiyum bulundurur. Bu bitki olgunluk zamanlarında en küçük 20, en büyük 60 cm boylarındadır. En üst kısmından başlayarak aşağıya doğru yeşil ve kırmızı olarak boy göstermektedir.

Bu bitki çiçek açan bir bitkidir ve ballıbabagiller familyasına aittir. Çiçekleri yaz mevsiminde açar ve beyaz, pembe ve sarı renklerinde olur. Aynı zamanda yaş bir vaziyetteyken bir çok salata türünde ve yemeklerde kullanılmaktadır. Fesleğeni kurutarak tüketenler de mevcuttur.

Yukarıda da söylediğimiz gibi fesleğen bir çok vitamin ve mineral barındırır. Antioksidan özelliği bulunan fesleğen A Vitamini ve C Vitamini ihtiyacımızı tek başına karşılayabilmektedir. Magnezyum ve kalsiyum takviyesi yaparak vücudumuza olan katkısıyla bilinir. Bir çok kimse görüntüsünü ve kokusunu beğendiği için süs bitkisi olarak kullanır.

Salgıladığı koku ferahlatıcı ve burun açıcı bir özelliğe sahip olduğu için çoğunuz tahmin edebiliyorsunuz. Bu kokudan dolayı hiç bir zaman o eve sivrisinek girmez ve sorunsuz bir şekilde yaşayabilirsiniz. Doğal savaşçı özelliği sayesinde bir çok problem ve rahatsızlık ile baş eder. Peki fesleğen yaprağının faydaları nelerdir? Fesleğen hangi hastalıklara iyi gelir

Eğer gaz problemi yaşıyorsanız veya balgam sorununuz varsa fesleğen tüketebilirsiniz. Bu sorunlara karşı birebirdir.

İdrarınızda sıkıntı varsa söktürür ve boşaltım sisteminizi rahatlatır.

Baş ağrısı ve diş ağrısı çekiyorsanız fesleğeni denemenizde fayda vardır. Bu bitki ağrı savar olarak kullanılabilir.

Şişkinlik ya da mide sorunu olarak kramp problemi yaşıyorsanız fesleğen çok iyi gelecektir.
Spazmlarda birebir etki sağlar.

Boşaltım sistemine iyi geldiği gibi sindirim sistemine de iyi gelir ve hızlandırır.

Yemek yiyemiyor ve iştahınız kesiliyorsa fesleğeni denemeli ve etkisini gözlerinizle göbeğinizde hissetmelisiniz zira fesleğen iştah açıcı bir özelliğe sahiptir.

Ağzınızın içerisinde yara bulunuyorsa fesleğen yaprağı ile gargara yapmalısınız.

Şiddetli öksürük ile de başa çıkan bir özelliği vardır.

Kan şekerini düzenleyici bir etkisi vardır.

Solunum yolu problemi çekiyorsanız -ki en önemlileri astım ve bronşit- o zaman mutlaka fesleğen kullanmalısınız.

Selülitlerden şikayetçiyseniz fesleğen sizlere kulak veriyor ve selülit probleminizi gidermeye yardımcı oluyor.

Bu şifalı bitkinin bu kadar önemi varken kullanmamak ve adını dahi bilmemek çok büyük bir cehalet olurdu. Fesleğenin önemini kavramalı ve alternatif tıp yöntemi olarak kullanmalısınız.

Yorumlar

  1. Fesleğenin faydalarını biliyordum fakat bu kadarını bilmiyordum. Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar