ÇOBAN YILDIZI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hangimiz gökyüzünü merak etmez? Gökyüzünde olmayı ve keşif yapmayı hangimiz hayal etmedi? İnsanoğlu var olduğundan beri sürekli gökyüzü hakkında araştırma yapmıştır. Teknolojinin gelişmesi de yaraya merhem olmuştur. Öyle ki teknoloji sayesinde araştırmalar hız kazanmış ve bir çok bilgi edinilmiştir. İnsanlığın oluşumundan itibaren merak konusu olan Çoban Yıldızı'da teknoloji sayesinde gerçek yüzünü göstermiş ve bizlere yıldız olmadığını kanıtlamıştır. Peki Çoban Yıldızı nedir? Özellikleri nelerdir?

Çoban Yıldızı ilk başlarda sıradan bir yıldız olarak görülüyordu ve hakkında çeşitli araştırmalara tabii tutuluyordu. Ancak daha sonralarda bu cismin yıldız değil de bir gezegen olduğu anlaşıldı. Bu gezegenin ismine de Venüs denildi.
ÇOBAN YILDIZI NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Venüs güneş sisteminde ikinci sırada yer alıyor ve güneşin tersi bir yönde dönüyor. Venüs özellikle Antik Yunan Medeniyeti tarafından çok değer görmüştür ve bu gezegen Yunan Medeniye'tinde bir tanrıça olan Afrodit ile özdeşleştirilmiştir. Doğa üstü güçlerin de Venüs tarafından geldiğine inanılıyordu.

Venüs geçmişten günümüze bir çok özelliği ile dikkatleri üzerine toplamıştır. Dünya'nın kardeş gezegeni Venüs olarak da adlandırıldığı olmuştur. Bunun nedeni ise Dünya ile benzer özelliklere sahip olmasıdır. Venüs'ü bu kadar özel kılan ise güneş sisteminde yer alan diğer 7 gezegenden çok farklı bir yapıya ve dönüşe sahip olmasıdır. Geleceğe kadar ve şimdiye kadar bir çok burç ve fal  yorumu da bu gezegene göre yorumlanmıştır. Mistik güçlerin Venüs tarafından verildiğine inanılmıştır.

Eski Yunan Medeniyeti'nde yaşayan bir çok bilim adamı ve felsefeci bu gezegenle ilgilenmişlerdir. Ayrıca Babil kitabelerinde de bu gezegenden çok fazla söz edilmiştir. Bu da bizlere Venüs'ün bilinme tarihini vermektedir: M.Ö 1700. Venüs ile bir çok matematikçi de ilgilenmiştir. Öyle ki dünyaca ünlü matematikçi Pisagor Venüs ile ilgilenmiş ve sabah - akşam görülen çoban yıldızları hakkında araştırmalar yapmıştır. Yunan Medeniye'tinde sabah görülen yıldıza Sabah Yıldızı, akşam görülen yıldıza ise Akşam Yıldızı denmiştir. Pisagor yaptığı araştırmalar ile görünen yıldızların tek bir yıldıza ait olduğunu kanıtlamış ve tüm dünyaya duyurmuştur.

Sürekli geçmişten söz ettik ve yakın çağa bakmak gerektiğini de unutmadık. İlk Çağ insanları Çoban Yıldızı hakkında bir çok araştırma yapmışlardır. Bu gezegen hakkında dönüş yönünün ters olduğunu ilk defa iddia eden isim ise Heraklit olmuştur. Heraklit Venüs'ün dönüşünün güneş sisteminin tersine olduğunu vurgulamış ve güneş sistemi ciddi tartışmalara konu olmuştur.

Venüs Dünya'ya yörünge olarak en yakın gezegendir ve çıplak gözle görülebilen tek gezegendir. Bu gezegen oldukça çekici özelliklere sahiptir ve günümüzde bile bir çok araştırmaya konu olmuştur. Tam olarak sırrının çözülebilmesi için Venüs'e bir çok uydu gönderilmiştir. Hakkında çoklu kanıtlar toplanmak ve bunları bilim adına kullanmak şimdiki insanların en büyük hedeflerinden biri haline gelmiştir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar