BEYGİR GÜCÜ (HP) NEDİR?

Beygir gücü otomobillerin tanıtımda kullanılan ve aracın ne kadar güçlü olduğuna işaret eden kullanımdır. Bu deyim insanlar arasında çok yanlış bir biçimde algılanabiliyor. Öyle ki bireyler bu kavramı; araba kaç beygir gücündeyse o kadar atın ürettiği güç ile çalışıyor, şeklinde algılayabiliyorlar. Ancak bu kullanım çok ama çok eskilere dayanmaktadır. Peki beygir gücü (HP) nedir?
BEYGİR GÜCÜ (HP) NEDİR?
Beygir gücü kullanımının yanında mutlaka HP kısaltmasını görürsünüz. Bu ifade ingilizce olarak Horse (at) Power (güç) şeklinde birleştirilerek beygir gücü anlamındadır. Bu kavram ilk defa 1872 senesinde James Watt tarafından kullanılmıştır. Otomobillerin bu güne gelmesinde çok büyük etkisi bulunan James Watt buharlı araçlar üzerine çalışmalarını sürdürüyordu. Bilim insanı olan bu adam geliştirdiği buharlı teknoloji ile çalışan araçları tanıtırken gücü hakkında bir şeyler söylemesi gerektiğini düşündü.

O dönemde ulaşım araçları için genellikle atlar kullanılıyordu ve insanlar araçların gücünü anlasın diye Horse Power kelimesini kullandı. Bu sayede o yıllardan beri günümüze beygir gücü olarak ulaştı. Şimdilerde bile kullanılan bu terim araçların gücünü ifade ediyor. Ancak James Watt bu terimin bir dereceye eşit olması gerektiğini düşünüyordu. Bu anlamda çalışmalarını derinleştirdi.

James Watt bir kömür madeninde kullanılan atların taşıdığı kömür ağırlığına baktı. Atların taşıdıkları bu ağırlıkların kilolarını hesaplayıp atın taşıma hızıyla 1 saniyelik oranda hesaplamalarda bulundu. Gözlemlediği atın 45 kilogramlık bir kömür yükünü 1 saniyede 1.1 metre kadar taşıdığını gördü.

James ağırlık ve yol üzerine biraz daha çalışma yaptı ve bulduğu sonucu %50 oranında artırıma uğrattı. 1 beygir gücü tabirine ise 75 kilo-metre oranında tanımlamada bulundu. Araçları tanıtırken bu hesaplamayı kullanarak kaç beygir gücünde olduklarını rahatlıkla söyleyebildi.

Yorumlar

  1. Bizim arabaya Chip Tuning yaptırıcam. Yazılım ile 15-30 HP artıyormuş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar