ZİGGURAT NEDİR? NEDEN İNŞA EDİLMİŞİTİR? NASIL BİR YAPIYA SAHİPTİR?

Çoğumuzun tarih derslerinden aşina olduğu bir yapıdır Ziggurat. Ancak ne doluğu ve kimler tarafından inşa edildiği tam olarak kestirilememektedir. Peki Ziggurat nedir? Neden inşa edilmiştir ve nasıl bir yapıya sahiptir? Tüm bu merak ettiklerinizi bu yazımızda cevapladık.
ZİGGURAT NEDİR? NEDEN İNŞA EDİLMİŞİTİR?
Ziggurat görüntü olarak piramitleri andıran ve mekan olarak Mezopotamya'da bulunan, dini ibadet için kullanılan bir yapıdır. Bu yapılar en çok Sümerler ve Babiller tarafından kullanılmıştır. Örnek verecek olursak bu yapının en eskisi Milattan Önce 4500 yıllarına kadar dayanmaktadır. Bu yapıların ilginç bir özelliği ve piramitlerden farklı olan bir özelliği vardır.

Tabandan başlamak üzere en üste doğru küçülerek giden ve zirvede bir teras bulunan ibadet yeridir. Bu yapı eski dönemlerin ibadet inançlarını ve tanrıya olan saygılarını göstermektedir. Tam olarak hangi Ziggurat'ın ilk önce inşa edildiği bilinememektedir. Ancak şu bir kesin ki, bir çok medeniyet tarafından ibadet amaçlı kullanılmışlardır.

Ziggurat'ın yapılma amaçları arasında tanrıyı hoşnut etme vardır. Bu durum şöyle düşünülmektedir: Ziggurat'ı ev olarak inşa edip tanrıya adadıkları zaman, tanrı bu durumu çok sevecek ve insanlara bol bol mükafat verecektir. Buradaki mükafattan kastımız en çok insan ihtiyacını gideren sudur. Aynı inanca göre tanrı en yüksekte bulunurdu. Kimse ona erişemezdi. Bu nedenle Ziggurat'ları dağlık ve yüksek alanlara yapmayı düşünmüşlerdir.

Çünkü bu yapı tanrının evidir. Doğal olarak tanrı da alçaklarda yaşayamaz diye düşünülmüştür. Ancak bu düşünce gerçekleşememiştir. Bunun nedeni ise, Mezopotamya çok da fazla dağlık bir alana sahip değildir. Buna bağlı olarak geliştirdikleri sistemle bu yapıları kademe kademe yükselterek yapmışlardır ve bu görünümü kazandırmışlardır.  

Başka bir değişik yoruma göre, Ziggurat'lar en tepede bir türbeye sahiptir. Bu türbede ibadet yapılıyor ve tanrıya olan sevgi bahşediliyordu. Aynı yoruma göre, Ziggurat'ların yüksek yapılmasının başka bir nedeni vardır. Buralarda duran rahibeler, alanlar alçak olduğu için herhangi bir su baskınında ya da selde korunmak için bu yapılar yüksek olarak tasarlanmıştır. Ele geçirilen ve zamana karşı sağlamlığını koruyup tekrardan restore edilen bir yapıdan elde edilen bilgilere göre, bu yapıların sadece 3 giriş bulunmaktadır. Bu durum ise, din ile ilgisi bulunmayan kişilerin buralara girmesini engellemekti.

Zamana yenik düşen bir yapı olan, Babil Medeniyeti'nden kalma olduğu düşünülen Marduk, eskiden 7 katlı, oldukça renkli ve en üstünde bir terası bulunan yapıydı. Zamanla bu yapılar eskidi ve çökmeye başladı. Çok eski zamanların yapıları olan bu eserler, yapıldıkları zamanlara göre bir şaheserdir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar