TRAFİK İŞARETLERİ VE ANLAMLARI

Trafiğe çıktığımızda neredeyse bütün sürücülerin ortak sorunu olan trafik işaretleri ve anlamları'nı bilmememizdir. Bir çok kişi araç sürmesine ragmen yol kenarlarındaki trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmemektedir. Yani şöyle söyleyelim trafik işaretleri sürücülerin daha iyi yol almasını ve her türlü tehlikeden erken haberdar olması gibi bir çok hayati yön taşırlar.

Özellikle uzun yol sürücüleri trafik işeretlerine daha çok dikkat etmelidirki tehlikeli virajlardan veya kaygan yollardan erken haberdar olarak erken önlemini alabilmeli.

Hazırlamış olduğum yazıda trafik işaretlerini bilmeyen vede yeni sürücü adaylarının öğrenmesini sağlayacak güncel tabelalrın resimlerini ve ne anlama geldiklerini Kara Yolları Genel Müdürlüğünün http://www.kgm.gov.tr/ sitesindeki güncel tabelaları siz değerli ziyaretcilerime paylaşmış bulunmaktayım.

Resimlerin üzerine birkere tıkladığınıda resimler büyümektedir böylelikle trafik işaretlerinin anlamları'nı resimleriyle beraber okuyabilirsiniz. Buyrun en güncel trafik işaretlerini tanıyalım.

Öncelikle sürücülerin bilmesi gereken yayalara yol hakkını birinci olarak vermeleridir. Ülkemizdeki srücülerin yayalara yol vermediklerine defalarca şahit oldum avrupada herzaman öncelik yayalarındır umarım bir gün bizim ülkemizdeki insanlarda araç kullanırken karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara yol verme bilincine sahip olmalarıdır.

Tehlike Uyarı İşaretleri: Özellikle uzun yola giden sürücüler için uyarı işaretleridir çok önemli olduğunu bilmemiz gerekirki yol kenarlarında erken tedbir almak için koyulmuş tabelalardır.


Trafik Tanzim İşaretleri: Bu işaretler ise çok önemlidir mesela bisiklet işareti olan tabela bisiklet giremez demektedirki eski tabelalarda çarpı işareti koyulmaktaydı.


Bilgi İşaretleri: Bu işaretler ise varacağımız yeri bulmamıza, kaç km kaldığına ve nerede olduğumuz gibi bir çok bilgileri bizlere anlatmaktadır.

Bir çok kişi bilmediği bir yere gittiğinde aracını park eder ve döndüğünde aracın yerinde olmadığını fark eder çünkü aracı otoparka çekilmiştir.

Bunun nedeni ise trafik işaretlerini tanımamamızdırki yol kenarlarında araç park etmek yasaktır tabelalarını bilmememizdir. Kesinlikle arac park edilemez tabelası gördüğümüz yere araç park etmeyelim bu sorun sık rastlanan sorunlardan sadece bir tanesidir. 

Bir çok kişi aynı sorunla karşılaştığı için özellikle bu sorun üzerinde açıklama yaptım çünkü aaç park etmek yasak tabelası olan yere aracı park eden ve döndüğünde aracın çekildiğini görüpte şikayetci olan çok kişiye rastladımki kendi hatasını görevini yerine getiren görevlilere bağlamaktadırlar.

Durma ve Parketme İşaretleri: Özellikle bir yere aracı park etmeden önce bu işaretlerin olup olmadığına bakmalıyız.

Yatay İşaretlemeler: yol üzerinde çizilmiş bu işaretlerin ne anlama geldiğini öğreneceğiz.

Yeni Standart Trafik İşaretleri: Yeni tarfik işaretleri sayesinde güncel tabelaları tanımış olacağız.

Bu konuyu hazırlamadan önce düüşündümki kamu spotu olarak ne hazırlayabilirim aklıma trafik işaretleri geldi çünkü milyonlarca sürücü ve adayı vardır. Trafikte birinci kural yol kenarlarındaki tabelaların ne anlama geldiği bilinmesidir.

Önce ben zihniyetinden vazgeçelim yayalara herzaman öncelik tanıyalım ayrıca yayalar karşıdan karşıya geçerken mutlaka sağa sola bakmadan vede kırmızı ışık yanmadan, kırmızı ışık yandıktan sonra ise yolun musait olup olmadığına emin olmadan karşıdan karşıya geçmeyelim lütfen.

Yorumlar

Popüler Yayınlar