SPORCULAR İÇİN DOĞRU DİYETİN ŞARTLARI?

İnsan vücudu günlük yaşantısında, yaptığı her fiziksel aktivitede enerji harcamaktadır. Gerekli olan bu enerji, günlük olarak alınan besinlerle karşılanmaktadır. Hazırlanan diyet programlarında, günlük enerji miktarını karşılamak için gerekli olan besinleri, doğru ve yeterli miktarda dengelemek şarttır.
SPORCULAR İÇİN DOĞRU DİYETİN ŞARTLARI?
Yaşamlarında yüksek fiziksel aktivite içinde bulunanlar ve sporcular için gerekli olan enerji miktarı, normal insanlara göre daha yüksektir. Bu yüzden bu kişilere diyet programları hazırlanırken, enerji yetersizliği oluşmaması için doğru besin gruplarını tercih etmek oldukça önemlidir.

Enerji Yetersizliği Sporcularda Nelere Sebep Olabilir?

  1. Halsizlik
  2. Aşırı yorgunluk
  3. Kas yorgunluğu
  4. Fiziksel aktivite oranında düşme
  5. Baygınlık
  6. Kan basıncı dengesizliği
  7. Depresyon
  8. Çeşitli fizyolojik hastalıklar

Sporcular İçin Doğru Diyetin İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Enerji yetersizliğini engellemek için öğün sayısı yüksek olmalıdır. Günlük en az 3 ana 3 ara öğün, sporcular için doğru diyette şarttır.

Enerji gereksiniminin büyük çoğunluğunun karbonhidratlardan alınması sağlanmalıdır.

Günlük alınan; protein, karbonhidrat ve yağ oranları dengelenmelidir.

Bol su tüketimi şarttır. Günlük olarak en az 3-3,5 litre tüketmeleri oldukça önemlidir. Spor yapımı sırasında, vücuttan çok fazla miktarda ter atıldığı için, vücudun su-iyon dengesi çok fazla bozulmaktadır. Bolca su tüketilerek, bu dengesizliğin oluşması engellenmelidir.

Düzenli meyve tüketimi şarttır. Meyveler zengin vitamin içeriği sayesinde, enerji metabolizmasında ve sindirim sisteminde oldukça önemlidirler.

Diyet programında tuz tüketiminin, minimumda tutulmasına özen gösterilmelidir.

Kafein ve asit içeriği olan içeceklerden, olabildiğince uzak durulmalıdır.

Lif oranı yüksek olan gıdaları bolca içermelidir.

Öğün saatleri ile fiziksel aktivite saatleri, doğru bir şekilde planlanmalıdır. Yemekten hemen sonra, özellikle ağır fiziksel aktivite, sindirim sistemi üzerinde oldukça zararlıdır.

Kızartmalardan uzak durulmalıdır. Yağ oranı az olan gıdalar tercih edilmelidir.

Sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edilmelidir. Sindirimi zor olan gıdalar, fiziksel aktivite sırasında rahatsızlığa ve performans kaybına sebep olabilir.

Sporcular için doğru diyet de çeşitli hamur işleri ve unlu mamüller dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Aşırı tüketimden uzak durulmalıdır.

Fazla tatlı tüketiminden uzak durulmalıdır. Fazla tatlı tüketimi vücudun kan şekeri seviyesinde çeşitli dengesizlikler oluşmasına da sebep olabilmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar