POMPEİ ŞEHRİ NEREDE? TAŞ KESİLEN POMPEİ ŞEHRİNİN HİKAYESİ

Milattan Önce 79 yılında harekete geçen yanardağ yüzünden taş kesilen bir şehrin ve halkın hikayesi... Bu yazımızda sizlere 'Pompei şehri nerede? Pompei şehrinin hikayesi nedir?' gibi soruların cevaplarını vereceğiz.
POMPEİ ŞEHRİ NEREDE?

Pompei şehri, İtalya'nın Napoli şehrine 30 km kadar uzaklıkta bulunan antik bir şehirdir. Bu şehrin geçmişi Milattan Önce 5000 yılına kadar dayandığı düşünülmektedir. Bu şehrin topraklar içinde bulunan Vezüv yanardağı M.Ö 79 yılında harekete geçti ve bütün şehri taş kesti.

Pompei şehri, M.Ö 79 yılında çok zenginlerin, soyluların yaşadığı cennet gibi bir yerdi. Bu şehirde ticaret ve eğlence ön plandaydı. Dönemin aydın kişileri de bu şehirde yaşamaktaydı. Pompei'de kumar ve fuhuş had safhadaydı. Ayrıca bu şehirde köleler diğer köleler tarafından öldürülüyor, bu köleler arasında ölüm dövüşleri yapılıyordu. Kısacası vahşetin ve insanlık dışı olan her şeyin yer aldığı bir şehirdi.

M.Ö 79 yılında patlayan bir yanardağ yüzünden tüm şehir taş lavlar ile kaplandı. Bu bulgulara ise 18. yüzyıl da erişildi. Bir çiftçinin kazmasını vurduğu yerde duvar bulundu ve bu duvarın izi sürülerek erişildi bu bilgilere. Bu şehirde toplamda 200.000 insanın yanardağ tarafından katledildiği düşünülüyor. 

Patlamaların çok şiddetli olduğunu dile getiren araştırmacılar, insanların yıllarca bu yanardağ ile birlikte yaşayıp bir önlem alamamasına şaşırıyorlar. Bunun nedenini ise yanardağın o dönemlerde bir sembol ve büyülü bir etkisi olduğuna bağlıyorlar.

Bu şehir Capri adasına baktığı için deniz kokulu esintiler altındaydı. Daha önce de patlayan Vezüv yanardağı hiç insan kaybına neden olmamıştı. Çünkü patladığı dönemde yeryüzünde insan bulunmuyordu. Bu patlamayı öğrenen bir bilim adamı bunu insanlara söyleyememişti. Bunun nedeni ise, insanların gözünün paradan ve eğlenceden başka hiç bir şey görmüyor olmasıydı. İnsanlar bu nedenle ona tepki gösterecek ve belkide idam edeceklerdi.

Bu nedenle insanlara bu bilgiyi aktaramamıştı. Pompei halkı da Vezüv yanardağına alışmıştı. Çok şiddetli sarsıntılara yol açan bu yanardağa alışmış ve hatta önemsememeye başlamışlardı. Ancak önemsemediği bu yanardağ onların sonunu getirmişti.

19 yüzyılda İtalyan bilim adamları tarafından bulunan taşlaşmış insanlar, eşyalar hala daha Napoli Müzesi'nde saklanmaktadır. Bulunan bulgular arasında, taşlaşmış insanlar, çocuğuna sarılıp taş kesmiş anne ve babalar, sevgilileriyle öpüşürlerken taşa dönmüş insanlar ve daha bir çok insan yer almaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar