ÖĞRENCİLER İÇİN DOĞRU DİYETİN ÖLÇÜTLERİ

Günlük yaşantıda ki uğraşlar ve fiziksel aktiviteler, bireysel diyet programları ile direkt olarak ilgilidir. Her farklı yaşantıda ki bireyin, uygulayacağı diyet programı da biribirinden farklılık göstermektedir. Öğrenciler için bu süreç, diğer kişelere göre daha farklı ilerlemektedir.
ÖĞRENCİLER İÇİN DOĞRU DİYETİN ÖLÇÜTLERİ
Çünkü yüksek fiziksel aktivitelerin yanı sıra, uzun süreli ders dinleme ve çalışma faaliyetleri, özellikle beyini daha fazla çalıştırdıkları için, daha fazla kalori yakımına sebep olurlar. Bu durum da enerji ihtiyacının daha büyük boyutda olmasına sebep olur. Öğrenciler için doğru diyet, oluşacak enerji kayıplarını dengeleyecek, protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme programlarıdır.

Öğrenciler İçin Doğru Diyetin Başlıca Özellikleri

Enerji sağlama oranı yüksek olmalıdır. Enerjinin büyük çoğunluğunu, protein ve karbonhidratlardan sağlamalıdır. Yağ oranı az olmalıdır. Çünkü her ne kadar, yüksek beyin aktivitesi, fazla kalori yakımına sebep olsada, ders faaliyetleri oturularak yapıldığı için, yakılan enerji yağ sindiriminde yeterli olamayabilir.

Bol su tüketimi şarttır. Fiziksel aktivite oranı az olduğu için, idrar yolu ile ödem ve toksik madde atımını sağlar.

Zengin kahvaltı öğünleri atlanmamalıdır. Öğrenciler için günün en önemli öğünüdür. Gün içerisinde zihnin daha canlı kalmasını sağlar. 

Bol ve çeşitli meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Meyveler yolu ile düzenli olarak alınan vitaminlar, zihin sağlığı için oldukça önemlidir.

Öğün miktarı fazla olmalıdır. Yapılan fazla ara öğünlerle, ani kan şekeri düşmesi ve açlık oluşumunun önüne geçilir. 3 ana öğünün yanında, minimum 3 ara öğün şarttır.

Sindirimi kolay olan lifli, posalı gıdalar tercih edilmelidir. Hem rahat sindirilirler, hem de uzun süre tokluk hissi sağlarlar.

Kafein ve asit içerikli içicekler, minimum oranda tüketilmelidir. Özellikle sınav döneminde, öğrencilerin fazla tükettiği kahve gibi içeceklerden, günlük maksimum 2 bardak tüketilmelidir. Çay tüketimide azaltılmalıdır. Fazla tüketimi kansızlığa sebep olmaktadır.

Izgara et gibi daha hafif ve kaliteli protein kaynaklarının düzenli tüketimine özen gösterilmelidir.

Gıda çeşitliliği oldukça önemlidir. Ancak bünyenin alışık olmadığı gıdalar ile, sık değişim yapılmamalıdır. Bu durum vücudun sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkkiye sahiptir.

Uzun süre oturma pozisyonunda bulunulduğu için, hafif düzeyde de olsa fiziksel aktivite şarttır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar