Göz alerjisi neden olur? Belirtileri ve Tedavisi nedir?

Göz alerjisi toplumda yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biridir. Göz alerjisi veya bir diğer adıyla göz nezlesi ikiside aynı tıp dilinde ise adı alerjik konjonktivit denmektedir. Yaz aylarında daha çok ortaya çıkmaktadır nedeni ise havadaki polenlerdir. Peki göz alerjisi nedir? kısaca cevaplayalım isterseniz; Konjoktiva zarı göz akını sarmaktadır bu nedenle havadaki polenlerden korumaya çalışması sonucu konjektiva denen zarın polenlere karşı göstermiş olduğu alerjik reaksiyon sonucu ortaya gözün iltihap kapması ve kızarması ortaya çıkmaktadır. Kısaca göz nezlesi, göz alerjisi göz akını saran konjektiva zarı polenlere karşı alerjik reaksiyon göstermesidir.
Göz alerjisi neden olur? Belirtileri ve Tedavisi nedir?

Göz nezlesinin belirtileri ve nedenleri nelerdir?

İlk belirtileri göde kızarmalar, kaşıntıyla beraberinde sulanma ve batma görülbilir. Ayrıca gözlerin birinde veya ikisinde ışığa karşı duyulan hassasiyet sonucu göz altının morarması ortaya çıkabilir nedeni ise kılcal damarların genişlemisi sonrasında göz altı morlukları ve gözde kızarmalar görülebilmektedir.

Göz alerjisi genelde yaz aylarında daha çok görülür fakat kış aylarında da görülebilir. Mevsimsel göz alerjisi daha sık görülmektedir. Mevsimsel göz alerjisinin başlıca belirtileri ise hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanması ve kaşınmalardır.

Sürekli göz alerjisinin nedeni ise farklıdır polenler, ev tozu, kuş tüyü ve mantarlardır. Kişi bulunduğu ortamdaki saymış olduğumuz nedenler sonucu etkilenmekte ve ortya belirtileri mevsimsel göz alerjisinden daha hafif olmakla beraber sürekli alerjik duumla karşılaşır. 

Göz nezlesinin tedavisi nasıl olur?

Tedaviden önce kişinin ilk yapması gereken polenli veya tozlu ortamlardan uzak durmasıdır. Alerjiye sadece polenler ve toz neden olmamakla kullanılan kontak lens, makyaj malzemeleri ve lens solüsyonlarıda neden olmaktadır. Alerjiyi hafifletmek için göz damlaları kullanılabilir ayrıca sıcak kompres yapılarak alerji yatıştırılabilir. Bulunduğunuz ortamı devamlı havalandırmak iyi gelecektir. Güneş gözlüğü kullanmakta iyi gelecektir. Mevsimler alerjiler için alınacak önlemler bunlardır.

Eğer sürekli alerjik durumu var ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Doktorunuz yapılması gereken tedaviyi uygulayacaktır. Soğuk su ile yüz ve göz çevresini yıkamakda faydalı olacaktır. Unutmayın devamlı şikayetlerinizde ilk önce doktora giderek tedavi olmalısınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar