GEBE VE EMZİKLİ KADINLAR İÇİN DOĞRU DİYETİN ÖLÇÜTLERİ

Diyet programları, bireylerin metabolik ve fizyolojik özelliklerine göre hazırlanmaktadır. Gebe ve emzikli kadınlar için hazırlanan diyet programlarında, fizyolojik gereksinimler, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Gebe kadınlar için diyet programları hazırlanırken, bebeğin fizyolojik ihtiyaçlarına özenle dikkat edilmesi gerekir.
GEBE VE EMZİKLİ KADINLAR İÇİN DOĞRU DİYETİN ÖLÇÜTLERİ
Emzikli kadınlar için diyet programları hazırlanırken de, annedeki süt oranının yeterli miktarda olmasını sağlıyacak besin içerikli programların hazırlanmasına dikkat edilmelidir.

Gebe Kadınlar İçin Diyette Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

-Bebek için gerekli enerji miktarıda hesaba katılarak, doğru miktarda enerji alımı sağlanmalıdır.

-Günlük enerjinin; protein, karbonhidrat  ve yağlardan alım oranları dengelenmelidir.

-Hamilelik süreci ilerledikçe, öğün miktarı arttırılmalıdır. Öğünlerde tüketilen besin oranları azaltılıp, öğün miktarı arttırılarak, açlık hissinin oluşması engellenmiş olur.

-Herhangi bir alerjen duruma sebep olabilecek gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Kafein ve asit içerikli içeceklerden uzak durulmalıdır.

-Yüksek miktarlarda tuz tüketiminden uzak durulmalıdır.

-Bol ve çeşitli sebze tüketimine özen gösterilmelidir.

-Düzenli olarak meyve tüketilmelidir. 

-Fazla tatlı tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı tatlı isteği oluşan durumlar; hafif tatlılar ve kuru meyvelerle bastırılmalıdır.

-Programın kaliteli ve yeterli miktarda protein içerikli olmasına dikkat edilmelidir.

-Bol su tüketimine dikkat edilmelidir. Su sayesinde vücuttan ödem ve toksik madde atımı, özellikle gebelik sürecinde oldukça önemlidir.

-Vücuttaki mineral-su dengesini sağlıyacak besin içeriği olmasına dikkat edilmelidir.

Emzikli Kadınlar İçin Diyette Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

-Çay ve kahve tüketimi günlük olarak maksimum 2 bardak olmalıdır. Çünkü günlük olarak alınan fazla kafein süte geçmektedir. Buda sütün yapısına zarar vermektedir.

-Süt yapımını destekleyici gıdalar ağırlıkta olmalıdır.

-Vücudun günlük gereksinimlerini karşılayacak besinler ağırlıkta olmalıdır. Aksi durumda süt kesilmesi ve azalması durumları oldukça sık görülmektedir.

-Bol su tüketimi, süt oluşumunu desteklediği için, bol su tüketimine de özen gösterilmelidir.

-Tüketilen besinlerin hijyen ve sağlık durumuna uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü annenin besin yoluyla aldığı herhangi bir zararlı madde, direkt olarak anne sütüne geçtiği için; bebek, sütü tükettiğinde bebeğe ciddi zararlar verebilir.

-Yemeklerde tuzun az kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar