BİLGİSAYARIN İCADI VE GELİŞİMİ

Neredeyse tüm işlemlerimizi artık bilgisayarlar aracılığı ile yapmaktayız. Online alışverişler, Paykasa gibi işlemler, ithalat-ihracat, meslek dalları tamamen bilgisayarlar ile alakalıdır. Dijital ortama taşınan bu işlemler artık daha da kolay hale gelmektedir. Ancak bilgisayarın icadı ne şekilde oldu bir fikriniz var mı? Bilgisayarın mucidi kim? Bu gibi sorularınız varsa yazımızın devamını okumalısınız.
BİLGİSAYARIN İCADI VE GELİŞİMİ
Bilgisayarın ilk temelini atan kişi Charles Babbage olarak kabul görür. Bu adam 1830 yılında fark makinesi ve analitik makinenin mucidi oldu. Bu makineler ile hesaplama işlemlerin yapılabileceğini savunan Bab, denemelerinde başarılı olamamasına rağmen bilgisayarın temelini atan kişi sayılır.

Babbage'den 20 yıl sonra George Boole, bilgisayarların seyrini değiştirmek üzere 1 ve 0 rakamlarının kullanıldığı sistemi kurdu.

Boole'den tam olarak 40 yıl sonra ise ABD nüfus sayımında bir makine kullandı. Bu sayım işlemi makinenin yardımı ile oldukça kolay ve başarılı oldu. Bu makine delikli kağıtların üzerine bilgilerin yüklenmesiyle hesaplama işlemlerinin yapılabilmesini sağladı. Böylece bilgisayar hakkında önemli bir adım atılmış oldu.

Vannevar Bush, ilk analog bilgisayarı yaptı. Bunu tam olarak ABD'nin sayımından 41 yıl sonra gerçekleştirse de oldukça etkili oldu. George Stibiz ilk sayısal bilgisayarı tasarladı ve hayata geçirdi. Bu tasarı 1939 yılının sonlarında hayata geçmiştir. Bu makine sayesinde aritmetik işlemler yapılmaya başlandı. 

Ardından gelen yılları 2. Dünya Savaşı'nı getirdi ve devletler teknolojik anlamda birbirleri ile yarışa tutuştu. Bilgisayar bu ortamda oldukça gelişti ve 1944 yılında MARK I tamamlandı. Bu makine delikli kartlarla olan işlemlerin daha da ilerlemesini sağladı.

Elektronik bilgisayara geçiş 1945 yılında ENIAC isimli bilgisayarın yapılmasıyla başladı. Askeri amaçlar doğrultusunda üretilen bu bilgisayar mekanik bilgisayar devrini kapattı.

UNIVAC I seri üretimle basılan ve satılan ilk bilgisayar unvanına sahiptir. UNIVAC ile eş orantıda bir bilgisayar daha çıktı ve adı IBM 701 oldu. Bu bilgisayarın geliştirilmeye başlanmasıyla bilgisayarlar artık daha verimli çalışıyor ve daha az ısınıyordu.

1964 yıllarında atılan büyük adımlar bütünleşik devrelerin bütün bilgisayarlarda yer almasını sağladı. Bu sayede artık üretilen bilgisayarlar daha hızlı, daha güvenli, daha ucuz ve daha işlevseldi. 1990 yıllarından sonra işletim sistemlerinin oldukça gelişmesi ve bu anlamda ivme kazanması bilgisayarların çok daha farklı bakış açısıyla üretilmesini sağladı. Son olarak evlerimizdeki bilgisayar özelliklerine büründüler.

Eski bilgisayarlar oldukça ağır, kocaman, işlevi oldukça az olan ve oldukça pahalı olan makinelerdi. Örnek gösterecek olursak; IBM-PC sabit diske sahip değildi. Bu bilgisayarın sadece 5 adet kart yuvası bulunuyordu. RAM'lar çok sıkıntılı bir durumdaydı ve ana kart ile birleşik bir durumdaydı. Bu nedenle bozuluyorsa 2'si birden bozuluyordu. Ayırmak mümkün olmuyordu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar