Bacaklara kramp girmesinin nedenleri?

Bacaklara kramp girmesi tek bir nedenden kaynaklanmadığı gibi bir çok sebebi olabilir. Kramp girmesi hayatı zorlaştırır yaşam kalitesini düşürür birde geceleri oluyorsa kabus olabilir. Peki bacaklara kramp girmesi neden olur? bu yazımda sizlere nedenleri ve çözüm olabilecek önerileri kısaca sıralayacağım.
Bacaklara kramp girmesi

Bacaklara kramp girmesinin sebepleri nelerdir?

Eğer vücudun ihtayıcını giderecek miktarda su içilmiyorsa susuzluk neden olabilir çünkü vücuttaki kas dokularının yüzde 75 i sudan oluşmaktadır ve kas dokuları susuz kalınca rahat kasılıp gevşeyemezler bu nedenlede kramp girme olasılığı artar. Mutlaka gün içinde vücudun ihtiyacını karşılayacak miktarda su içilmesi gerekir.

B12 vitami, potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum eksikliği kasların gevşemesini engeller. Kolay gevşemeyen ve kasılmayan kaslara kramp girebilir. Saymış olduğumuz vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Yani beslenme yetersizliği nedenlerden biri olabilir diyebiliriz.

Özellikle çalışanların iş gereği uzun süre sert zeminde ayakta kalmaları kas yorgunluğuna neden olur. Ayrıca ayak yapısana uygun olmayan ayakkabı seçimi ve topuklu ayakkabı giymekte kas yorgunluğuna neden olur. Eğer geceleri ayaklarınıza kramp giriyorsa saymış olduğumuz bu nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Hamile kadınlarda özellikle hamilelik döneminin dördüncü ayında kramp girme sık görülür nedeni ise rahim genişlemesi ve bebeğin damarlara basınç uygulamasıdır. Hamile kadınlarda normal görülen kramp girmeleri bebek ve rahim genişlemesi sonucu sinirlere baskı uygulamasından kaynaklanır.

Vücutta kalsiyum yetersizliği var ise kalsiyum eksikliği kramp ve ağrılara neden olur. Çünkü tiroit hormonu vücuttaki kalsiyum emilimini etkilediği için kalsiyum eksikliğine yol açar sonrasında ise kaslar güçsüzleşir ve uyuşma, ağrı ve kramplar ortaya çıkar.
Diyabet hastası iseniz diyabetin semptomlarından sinir hastalığı vücuttaki sinirlere zarar verdiği için krampların nedeni olabilir. Çünkü normalde de diyabet hastalarında karıncalanma ve uyuşma görülür.

Alkol tüketimi bacaklara kramp girmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü aşırı alkol tüketimi ayaktaki sinirlere zararvermektedir. Alkol kullanıyorsanız bacak ağrıları ve kas krampları oluşuyorsa alkolü bırakınız.

Kullanılan ilaçlar yan etki yapmakta eğer doğum kontrol hapı, idrar söktürücü ilaçlar, kolesterol düşürücü, antipsikotik ve steroidler gibi ilaçlar kullanıyorsanız krampların nedeni bu ilaçların yan etki yapmasından kaynaklanabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar