REPLİKA ÜRÜN NEDİR? REPLİKA ÜRÜN NASIL ANLAŞILIR?

Replika ne demek; Bir çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de çok yaygınlaşan tüketici ilgilendiren replika ürünler kalite bakımından çok zayıftır. Sözlükte replika bir şeyin veya ürünün bire bir kopyası demektir.
Kopyası dediğimizde aklımıza ilk gelen halk arasında çakması diye bilinen kopya ürünlerdir. Örnek verecek olursak akıllı telefon piyasasında sık karşılaştığımız olaydır. Tv ve radyo gibi iletişim araçlarında reklamlarını çok duyduk ve gördük s3 akıllı telefon orjinali 1300 TL replikası 500 TL gibi örnekler vermek mümkün.

Sadece akıllı telefonlarda değil bir çok ürünün kopyası piyasada mevcut orjinal ürünle kıyaslarsak ilk olarak göze çarpan ürünün fiyatı bazede satıcılar sahte ürünü orjinal diye satmaktadırlar.

Satıcı replika ürünü orjinal diye satıyorsa tüketici ürünün orjinal veya sahte olduğunu anlamak için ne yapacak evet bu yazımızda sizlere azda olsa bilgiler vererek dolandırıcıların tuzağına düşmemenize yardımcı olaağım.

Replika ürün nasıl anlaşılır

Orjinalin bire bir kopyası olan görsel olarak bakıldığında kolay kolay ayırt edilemeyen ürünleri almadan önce inceleyeceğiz. Birinci kural incelemeden almamak önce araştırma yapacağız.
İnceleme derken ürünü elimize aldığımızda kopya olduğu hafif olduğundan anlaşılır orjinal ürünlerin ağırlığı kopya ürüne göre daha fazladır.

Örneğin akıllı telefon alacaksınız marka ve modelini biliyorsunuz ilk önce alacağınız modelin ağırlığını ve özelliklerini öğrenin sonra alacağınız akıllı telefonu tartın herşey ortaya çıkacak birde replika telefonlarda kamera kalitesi orjinaline göre çok çok düşüktür resim çekerekte anlayabilirsiniz. 

Örneğin piyasada marka edinmiş kalitesi ön planda olan bir pantolon alacaksınız çakma olduğunu anlamak için renkleri kıyaslaya bilirsiniz orjinal ile çakmasının arasında ton farkı olduğu gözünüze çarpacaktır.

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi replika ürünlerin genelde fiyatları çok çok düşük olur orjinalinin fiyatı 2000 bin lira ise kopyası 500 TL dir. Fiyatı gördükten sonra orjinal olmadığını anlamalısınız çünkü piyasa fiyatından bu kadar düşük paraya kimse orjinal ürünü vermez.

İnternetten alış veriş yaparken ürünün sahte olup olmadığı nasıl anlaşılır

Tüketicilerin en çok dikkat etmesi gerektiği konu internetten ürüne dokunmadan alışveriş yapmasıdır. Online alış veriş yaparken her internet sitesinden alışveriş yapmamalısınız alışveriş yapmadan önce o sitenin güvenilir olup olmadığını araştırmalısınız.

Örneğin ben internetten alışveriş yaparken her siteden alışveriş yapmam daha çok büyük güvenilir mağazaların sitelerinden alışveriş yaparım çünkü bu mağazalar tüketici haklarına önem vermektedir. Aldığınız ürünü faturasıyla iade edebilir ve değiştire bilirsiniz.

Mutlaka internetten alışveriş yapınca ürünü teslim alırken faturası ve garanti belgesini almayı ihmal etmeyin tabiki saklamayıda. Satın aldığınız üründe bir sorunla karşılaştığınızda sizden ilk önce faturasını isteyeceklerdir.

Yorumlar

  1. Akıllı telefonlarda replika telefon ele alındığında çok rahat anlaşılıyor üründeki ucuz kalite belli.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar