Manganez elementi ve Manganez minerali nedir?

Arkadaşlar bu yazıyı hazırlarken okuyucuların internette Manganez nedir arama yaptığında bir çok farklı konuyla karşılaştığını düşünmekteyim. Çünkü bir çok kişi arama yaptığında karşılarına aradığı sonuç yerine 2 farklı Manganez cevabı çıkmakta birisi demir çelik üretiminde kullanılan element ve diğeri ise besinleri enerjiye dönüştüren mineraldir.
Manganez elementi
 Evet belkide sizde bu sorunla karşı karşıya kalmışsınızdır.

Manganez elementi nedir?

Doğada bulunan çeliği sertleştirmek için kullanılan elementtir. Beyaz gri renkte olan doğada oksit durumunda bulunan parlak bir element.

-Atom sayısı 25

-Atom ağırlığı 54,938

-Simgesi Mn

-Yoğunluğu 7,39

Manganez elementi kırılgan ve çok sert çeliği sertleştirmekte faydalanılan alaşımlarda kullanılmaktadır.

Manganın kullanım alanları kısaca

Ağır yüklerin taşınmasında gücü artırmak için örneğin paletli traktörler ve tarama gemilerinde kullanılır. Manganez karbondan sonra demirin en önemli alaşım öğesidir.

Evet manganez elementinin kullanım alanı genelde ferro manganez ve silis manganezli demirin kullanıldığı demir çelik üretimidir. Çekme direnci artırmak için normal demir ve çeliğe %1 oranında mangan katılarak çekme direnci artırılır.

Manganez minerali nedir?

Kan şekerini düzenleyen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan Manganez kalsiyum emilimidir. Besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için önemli bir mineraldir. Kemik gelişimi ve kemik sağlığı, bağ dokular, proteinlerin sentezlenmesi için gereklidir.

Manganez nelerde bulunur kısaca

Bazı besinler Manganez mineralini içeriğinde barındırır. Bakalım Manganez minerali bakımından zengin besinler nelermiş; Yeşil yapraklı sebzeler,  tahıllar, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, yeşil fasulye, soya, ıspanak, bezelye, kahverengi pirinç, kuşkonmaz, böğürtlen, istiridye, badem, yumurta, fındık, ceviz ve maden suyu içeriğinde manganez minerali bakımından oldukca zengir.

Buyazıyı hazırlama nedenim ziyaretcilerin doğru bilgilerle karşılaşarak istediği bilgiyi edinmesidir çünkü bir birine benzeyen bir çok konu bulunması kafaları karıştırmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar