FOSIL NEDIR VE NASIL OLUŞUR?

Fosillerin Oluşumu: Çağımızda bilim artık hem gelecek hem de geçmiş adına birçok araştırmaya ve bulguya sahne olmaktadır. Geleceğe yönelik yapılan buluşlar ve geliştirmeler insanoğlunun daha fazla imkandan faydalanması için yapılırken, geçmişe dönük yapılan araştırmalar ise eski çağların gizemini ortaya koyuyor.
FOSIL NEDIR
Tarihte canlı yapılarını incelemek ve hayat içerisinde aktif rol alan canlıların nasıl bir şekilde hayatlarını devam ettirdiğini anlamak adına birçok araştırma yapılır. Bu araştırmaların ortak amaçlarından bir tanesi ise fosillere ulaşmaktır.

Fosiller, geçmişte yaşamış ve oldukça uzun yıllar öncesine ait canlıların kalıntılarıdır diyebiliriz. Fosillerin oluşumunda birçok etken önemli rol oynamaktadır. Mesela bir fosilin oluşması için canlının öldükten sonra toprak altında kalarak ve havayla temasının kesilmesi gerekir. Bu sayede fosiller meydana gelir. Toprak altına girmesi için de fiziki veya birçok şart önemli rol oynamaktadır.

Fosillerin Keşfi
Aslında fosillerin keşifleri çok uzun yıllar öncesine, Antik Yunan ve Antik Roma dönemlerine dayanmaktadır. Ancak bu fosiller, söz konusu devletler tarafından keşfedilen kalıntıların eskiden yaşamış olan uygarlıkların sahip oldukları ejderha ve benzeri mitolojik canlılara ait olduğunu düşünülerek henüz farkına varılmamıştır.

İlk resmi olarak fosillerin keşfi 1626 yılında Oxford Üniversitesi doğa bilimcisi ve Kimya Profesörü Robert Plot tarafından fark edilen Megalosaurus fosilidir.

Türkiye’de Bulunan Fosiller

Ülkemizin fosil konusunda son derece zengin olduğu tahmin edilmektedir. Bunun nedeni ise üzerinde bulunduğumuz coğrafyanın birçok tarihi olaya ve birçok tarihi döneme ev sahipliği etmesi, ev sahipliği ettiği dönemde ise canlılardan arda kalan kalıntılar sebebiyle, Türkiye’de bulunan fosiller  oldukça yüklü olabileceği düşüncesi diyebiliriz.

Örnek verecek olursak;  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Bölümü uzmanlarının katılımıyla oluşturulan ekipte, yapılan araştırmalar sonucunda  anne, baba ve yavru gergedan fosillerine rastlanmıştır. Bu fosillerin 25 milyon yıllık fosiller olduğu tahmin edilmektedir.

Tekidrdağ Hayrabolu ilçesinde bulunan bir kum ocağında ise dinozor veya mamut gibi dev cüsseli bir hayvandan kalmış olabileceği tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra Kastamonu’da ise 65-70 yıllık olduğu tahmin edilen mosasaur fosiline rastlanmıştır. Ülkemizde bunun gibi birçok fosil yer almaktadır.

Yorumlar

  1. Ben fosillerin oluşumunu daha farklı şekilde biliyordum. Böylelikle doğrusunu öğrenmiş oldum, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. fosiller arasında verilen bilgide Kastamonuda 65-70 yıllık olanları dikkatimi çekti gizli kalmış bölgelerden sanki.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar