ARAÇLARIN VAZGEÇİLMEZ ÇEKİŞ GÜCÜ, TORK

Hemen her gün kullandığımız araçların çekiş gücü çok önemli bir fonksiyon niteliğindedir. Araçlar bu çekiş gücü sayesinde istediğiniz performans da hareket kabiliyeti sağlarlar.
ARAÇLARIN  ÇEKİŞ GÜCÜ, TORK
Rampa yol güzergâhların da seri gidilen kullanımlarda ve manevra kabiliyeti sırasında tork çok hissedilen bir fonksiyondur.

Araçların kullanım amaçlarına göre tork nedir, ne işe yarar sorusu daha net cevaplanabilmektedir.

Genellikle benzinli araçlarda bu fonksiyon daha çok hissedilen bir etki yaratır. Bazı yarış tarzlarında hızlı hareket ve manevra kabiliyeti arandığından dolayı özel kullanımlı araçlara ihtiyaç duyulur. İşte bu yüzden yarış arabalarında dizel araç tercih edilmez.

Gazı hemen alıp çekiş gücünü hızlı ayarlayamadığından dolayı etkin bir kullanım sağlayamadığından dolayıdır.

Yeni nesil araçlarda, yeni nesil kullanımlar ve olanaklar mevcuttur. Tork nedir, ne işe yarar sorusu burada farklı bir anlam kazanır. Yeni model araçların her birinde farklı çekiş gücü kabiliyetleri mevcuttur. Bu olanaklar araç tercihinizde belirleyici özellikler oluşturur. 

Bazı durumlarda araçlarınızda gazı tam verdiğiniz durumlarda koltuğunuza şöyle bir yapıştığınızı hissedersiniz. İşte bu çekiş gücünün yarattığı bir etkendir. Tabi ilerleyen dakikalarda vites değişimi gerekli olduğundan dolayı bu hız git gide azalmaya başlar.

Özel amaçlı üretilen ve kullanılan bazı arabalarda bu fonksiyonlar geliştirilmiştir. Benzinli araçlarda adaptasyon daha hızlı ve akıcı olarak işler. Bu nedenle sürüş konforu otomatikman tork ile alakalıdır.

Aracınızın çekiş ve hareket aksamlarında bir sorun var ise veya istediğiniz performansı alamıyorsanız kesinlikle ilgili bir servis olanağı yaratmalısınız. Kullandığınız araçları belli periyotlarda mutlaka bakımdan geçirilmelidir. Aracınızın özelliklerine göre kilometre oranları ile orantılı bakımları takip edin. Daha sağlıklı ve hayati önem taşıyan aksamların bakımını ihmal etmeyin. Trafik hayattır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar