Aort damarı ve Aort damarı yırtılması nedir

Son günlerde adından sık bahsedilen Aort damarı yırtılması nedir, görevi, sakıncaları ve belirtileri hakkında önemli bilgiler paylaşacağım. Evet son günlerde adını sık duyuyoruz nedeni ise ünlü sanatcı Oya Aydoğan'ın patates yerken Aort damarı yırtılması sonucu yoğun bakıma kaldırıldığını duymaktayız gündeme gelmesinin nedenlerinin biride bu talihsiz olaydır.
Aort damarı yırtılması

Aort damarının görevi nedir

Vücutta bulunan en büyük atar damardır. Kalpten çıkan kanı tüm vucuda yayılmasına sağlayan en büyük atar damar ve ana damardır yırtılması sonucu ölümcüldür.

Belirtileri

Özellikle yüksek tansiyon hastalarında damar genişlemesi ortaya çıktığı için yüksek tansiyon hastaları Aort damarı yırtılmasında risk taşırlar. Sık görülmeyen çok nadir görülen bir rahatsızlık olmasına ragmen hayati tehlikesi yüksektir çünkü bu hastalar 48 sonra hayata veda etmektedirler.

Bayanlara göre erkeklerde daha sık görülür ve 40-65 yaş arası kişilerde daha sık görülmektedir. Belirtileri ise bazen belirti göstermeden kesecikler oluşur ve genişlemeler, içten yırtılmalar olabilir.

Kalp krizi belirtilerine benzer belirtiler ayrıca sırt ve göğüs bölgesinde şiddetli ağrılar görülebilir.

Aort damarı yırtılması'nın en belirgin belirtileri ise yırtılır gibi veya bıçak kesilmesi gibi ağrılar diyebiliriz. Diğer belirtileri ise; Nefes darlığı, kalp atışlarında hızlanma, felç, bayılma ve görme bozukluğudur.

Aort damarı yırtılmasına karşı neler yapmalıyız?

Damar içi gerilimi artması sonucu ortaya çıkan oldukca ciddi olan bu hastalıktan korunmak için başta sağlıklı yaşamalıyız. Evet sağlıklı yaşamak diğer oluşabilecek hastalıklardan da korunmamızı sağlayacaktır.

Sigara kullanmak, fazla kilo ve yüksek tansiyon damar içi gerilimine neden olduğu için bu nedenlerden korunmalıyız. Düzenli spor yapmak gibi egzersizler yaparak hareket halinde kalarak korunabiliriz. Evet sizlere kısaca Aort damarı hakkında önemli bilgiler vermiş olduk unutmayalım damar içi kan basıncını tetikleyici unsurlardan kaçınacağız çünkü basıncın artması yırtılmalara neden olur.

Yorumlar

Popüler Yayınlar